Големите епидемии в историята

Днес в една от залите на музей „Кръстата казарма“ беше открита изложбата „Големите епидемии в историята“. Гостващата изложба е на Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН, а нейни автори са доц. д-р Рачо Стоев и д-р Мария Христова.

Представени са трагични събития от историята на човеството при сблъсъка му със смъртоносни болести като едрата шарка, чумата, холерата, тифа и как това се отразява върху човешката популация през последните 2000 години.

Изложбата беше открита от гл. ас. д-р Мария Христова-Пенкова от Националния антропологичен музей и д-р Христина Кирилова, директор на Регионален исторически музей – Видин.

Информационните табла проследяват епидемиите, след които човечеството си е направило съответните изводи – хигиената се е повишила, открити са ваксините и пр.

Първата упомената епидемия е от 164г., която покосява Римската империя, донесена от Близкия изток, където воюват воините й. Следва 251г., отново в Римската империя, заразена с непозната болест от Етиопия. Болестите стимулират учените да търсят лечение. Така се стига до инокулацията или вкарване на микроорганизми и вируси в тялото на живи организми, първите сведения за която са от китайския лекар Уан Мизай , 1549г. Най-страшни следи в историята оставя чумата през 14 век Черната смърт или чумата е опустошителна епидемия, преминала през по-голямата част от Европа между 1346 и 1353 г. Според традиционното схващане, при нея измира около една трета от населението. 19 век е белязан от холерата. До началото на 19 век холерата е разпространена главно в Индия, като река Ганг е основният източник на заразата. От 20-те години на 19 век болестта се разпространява и в други страни, като предизвиква няколко пандемии с десетки хиляди жертви. Образувани са нови трайни вторични ендемични огнища в Африка и Латинска Америка. Жертвите на болестта само във Франция през 30-те години са около 100 хиляди души. Не е пропусната и шарката, след която епидемия е открита ваксината от английския лекар Едуард Дженър. 20 век е белязан от грипните епидемии.

Изложбата с информационните табла ще гостува във Видин до края на декември т.г.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!