60 000 лева за пострадалите в Дунавци, 100 000 – за футболен отбор

На редовно заседание на Общински съвет – Видин днес бе взето решение за отпускане на незабавна помощ в размер на 60 хиляди лева в подкрепа на засегнатите. Припомняме, че в събота през нощта река Войнишка излезе извън коритото си и заля дворове на къщи в квартал „Видбол“ в населеното място. Общинските съветници днес гласуваха кметът на Общината д-р Цветан Ценков да сформира комисия, която да извърши оглед на щетите и да се започне изплащането на средствата на пострадалите в размер от 300 до 1500 лева.

Местният парламент одобри Общински футболен клуб „Бдин-1923“ да получи 100 000 лева за участието си във Втора професионална лига („Б“ група) за сезон 2023/2024 година. Средствата ще бъдат разпределени на пет равни вноски, считано от месец юли.

От Областна управа във Видин информираха, че преливането на река Войнишка в Дунавци не е в резултат от изпускането на язовир Полетковци, община Кула, за което управителят на Напоителни системи ЕАД – клон Видин инж. Лилия Замфирова докладва на областния управител на Видин Огнян Асенов. Замфирова информира, че на база получени прогнози за очаквани валежи, са предприети действия за контролирано изпускане на язовир Полетковци, за което са уведомени кметовете на съответните общини, централното управление на Напоителни системи ЕАД и Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен.
Инж. Богдан Николов, гл. инженер на „Напоителни системи“ ЕАД, клон Видин, уточни, че контролираното изпускане на яз. Полетковци е започнало на 12 юни 2023 г., когато язовирът е на 73 % пълен. Изпусканото количество вода е било малко над 1 м3/сек. С оглед получените прогнози за усложняване на метеорологичната обстановка в област Видин, на 16 юни 2023 г. в 15,00 часа е спряно изпускането на вода от язовира.
В същото време в района на село Бранковци и село Старопатица падат интензивни валежи. Язовир Полетковци за 1 час повишава нивото си с 50 см (без да има изпускане на вода от него). От целия водосбор на река Войнишка, в района на Дунавци, за кратко време, е минавала вода с дебит около 90 м3/сек.

По време на най-интензивните валежи в събота късно вечерта, водата във високата част на Дунавци – Гурково, се е стичала като река по улиците, като е била заляла и тротоарите, по информация на жителите. Пороят е неминуемо е залял Видбол.

От всички снимки и видеа от онази нощ, вчера и днес се вижда, че коритото на река Войнишка е обрасло не само с трева, но и с дървета… Вероятно щетите биха били значително по-малки, ако беше почиствано и почистено. Но в България никога няма виновни и данъкоплатците плащат за грешките на отговорните лица и институции, за жалост…

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!