Румъния открива днес нов мост над Дунав

На 6 юли официално се пуска трафика по моста Браила, Румъния (Podul peste Dunăre de la Brăila). Мостът над река Дунав в Браила ще бъде пуснат за движение с достъп само за автомобили, не и за велосипедисти или пешеходци, каза говорителят на Националната компания за управление на пътната инфраструктура (CNAIR) Алин Шербънеску за Freedom .

Един от най-дългите висящи мостове в Европа, мостът Браила е дело на японски и италиански строители (Webuild -IHI).

Въпреки че мостът Браила е оборудван с тротоари с ширина 2,80 метра, те ще бъдат изключително за поддръжка и поддържане на конструкцията, обясни той. „За да бъде ясно: мостът е извън градовете. Като такъв той не е проектиран за пешеходно и велосипедно движение. Така че няма обособени алеи, но по проекта са предвидени поддържащи тротоари с ширина почти 3 метра, които технически позволяват движение както на пешеходци, така и на велосипедисти. Но това ще бъде забранено, защото мостът има определена височина, има течение, накратко, има рискове. Става дума за съображения за безопасност“, каза служителят на CNAIR.

За този висящ мост, който ще осигури пътната връзка между Браила и Тулча, са използвани 81 000 км стоманена тел за кабелите и 28 000 тона желязо за 86-те сегмента на металната престилка. Италианският изпълнител Webuild, в сътрудничество с японската фирма IHI Infrastructure Systems, завърши тестовете за натоварване на моста, преди неговото откриване.

Строежът на моста започва през 2017 г. В изграждането му са използвани близо 81 000 километра стоманени въжета, а общото тегло на двете основни въжета е 6700 тона. Осемдесет и шест метални сегмента с общо тегло 20 800 тона формират пътното платно, всеки от които тежи по 250 тона.

Дължината на моста е 1974 метра, от които 1120 метра е централният отвор. Има и два странични отвора – от 489 метра от страната към град Браила и от 364 метра от страната към град Тулча. Това е третият най-дълъг мост в Европа по отношение на централния отвор и дължината, посочва Агенция Аджерпрес.

Стойността на проекта е 2,375 млрд. леи с ДДС.

Снимка: Radu Aramă

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!