Енергийно обновяват сградата на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Видин

На специално събитие днес в училището бе подписан договорът между Община Видин и „КИД ПЛЮС“ ЕООД за извършване на строително-монтажните работи по проект „Изпълнение на енергоспестяващи мерки за достигане на сграда с близко до нулевото потребление в „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Видин“. Подписи под документа сложиха кметът д-р Цветан Ценков и управителят на фирмата Валентин Кръстев, съобщиха от Пресцентъра на Общината. Стойността на проекта е 1 999 633,07 лв. без ДДС или 2 399 559,68 лв. с ДДС.

На събитието по повод стартиране на изпълнението на мерките за енергийна ефективност на обекта присъстваха още заместник-кметовете Десислава Тодорова и Борислава Борисова, директорът на училището Бисерка Каменова, учители и ученици.

В приветствието си по време на тържеството г-жа Каменова заяви, че този мащабен проект е чакан с нетърпение от всички. Тя припомни, че СУ „Св. св. Кирил и Методий“ е единственото в Северозападна България с изучаване на музика, изобразително изкуство и хореография, което има 138-годишна история. Откакто е построена сградата през 1968 г., не е правен ремонт на фасадата. С изпълнението на проекта то ще се превърне в по-привлекателно за ученици, учители и родители.

Видинският кмет поздрави присъстващите, като отбеляза: „Хубаво е, че нашите предци са мислели за това, че духовността на българина трябва да се съхранява и това училище е носител на тази духовност“. Д-р Цветан Ценков изрази увереност, че фирмата изпълнител ще извърши качествено своята работа. „Не е тайна, че по отношение на всички проекти, които извършваме във Видин – и за блоковете, и за централната градска зона, имаме проблеми и със строителите, и с хората, които работят, и с материалите. И цялата тази криза ни се отрази негативно, но въпреки всичко Община Видин се справя с проблемите и се надявам до края на годината да приключим всички проекти и да преобразяваме Видин лека-полека“ – подчерта д-р Ценков. И изрази надежда, че догодина учители и ученици ще видят училището си наистина обновено.

Събитието завърши със специален поздрав – изпълнение на народна песен и общо хоро с танцовия състав към училището.

default

Проектът „Изпълнение на енергоспестяващи мерки за достигане на сграда с близко до нулевото потребление в „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Видин“ се осъществява чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021 г., по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Бенефициент е Община Видин, а партньори: Енергийна агенция – Пловдив и NORCE Norwegian Research Centre AS.

С помощта на проекта сградата на училището ще се превърне от конвенционална във високоефективна, в която значителна част от енергията се доставя от възобновяеми източници. Въвеждането на енергоспестяващи мерки ще намали топлинните загуби по външните ограждащи конструкции. Ще бъдат изградени фотоволтаична инсталация за покриване на собствените нужди и термопомпено отопление. Това ще позволи над 90 % от използваната енергия да дойде от възобновяеми източници. По този начин сградата ще достигне енергиен клас А+, с близко до нулевото потребление на енергия – най-модерната и най-иновативна технология.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!