Опасна ли е жп линията покрай тунел Белащица

Строителен инженер, родом от село Бела (Белащица), община Димово, пристига тия дни при своите близки, за да помогне в разчистването след пороя на 16 юни. Освен собствените къща, мазе и двор, той обикаля и фотографира пораженията по инфраструктурата в селото, за които сподели.

Ще започна този разказ с железопътната линия, която минава покрай Бела, преди да „слезе“ в Димово, където се намира едноименният тунел. Пътят е с наклон. Над железницата има два парцела с гори. По-горната масово се сече от гастрольори от Медовница. Секат, изнасят част от дърветата, другите така са оставени. Банкетите не са почистени. Ще спра до тук, за да покажа в какво състояние са траверсите:

Дали тези нацепени и счупени траверси са опасни за движението на влаковете, ще кажат специалистите. И не са само траверсите – пороят влачи отсечените и изоставени трупи на дървета, клони. Местността вече прилича на джунгла и свлачището „върви“ към линията.

Тази ударна вълна оказва силен натиск върху жп линията. Водата преминава това препятствие и продължава по склона към водостока и помпената станция в горната част на селото. До преди дни от чешмите е текла кафява вода.

На много места пороят е отнесъл асфалта, има участъци, където водопроводните тръби се виждат. Само в горната част на селото над река Белащица има три бетонни моста – единият е пропаднал от пороя, другите два също са повредени. В долната част на Бела има още мостове, които трябва да се огледат.

След посещение при Кмета на Община Димово, е изпратен камион, в който хората са натоварили отпадъците от наводнените си имоти. От месец дори поставените 1-2 контейнери не са били извозвани. В Общината имало само двама назначени работници, които косят…

А оглед на щетите? Никой не е минавал дори само да види какво се случва. Тази „картина“ се допълва от един факт, нетипичен за 21 век – нито един от мобилните оператори няма покритие в селото! Как да потърсиш помощ, как да повикаш линейка, полиция? Как да се информираш дали вече водата е годна за пиене?…

Село Бела – без интернет и телефони. Тишина и спокойствие, далеч от суетата на съвремието… Идилия в Северозападна България!

Снимки: М. Михайлов

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!