Няма птичи грип във Видинско

Под председателството на областния управител Иво Атанасов днес се проведе заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания, съобщиха от Пресцентъра на институцията. На заседанието стана ясно, че в България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени. Последният случай на Инфлуенца по птиците във Видинска област е от 2020 г., припомни началникът на отдел «Здравеопазване на животните» във ветеринарната служба д-р Валери Велков, като допълни, че и в момента екипи на ОДБХ – Видин продължават да оказват помощ в засегнатите региони в страната.

На заседанието бяха обсъдени мерки за предодвратяване разпространението на заболяването както в личните стопанства, така и в промишления сектор, според заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински.

Областният управител Иво Атанасов поиска стриктен контрол върху забраната на пазари на птици, както и засилени съвместни проверки с органите на реда на местата, където се предлагат птичи продукти. Г-н Атанасов се ангажира за оказване на съдействие от страна на Областна администрация Видин. Към кметовете на общини се предоставят указания, изготвени от ОДБХ – Видин, с цел информираност на стопаните за прилагане на мерките за био сигурност при отглеждане на птиците.

В края на задеданието представителите на ОДБХ – Видин увериха областния управител, че разполагат с нужните дезинфекционни материали за обработка на Гранично-контролно пропускателните пунктове, готовност и ресурс да реагират в извънредни ситуации.

Снимки: Пресцентър Областна администрация

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!