Срутване в „Баба Вида“

Над десет-дванайсет квадрата от западната стена на крепостта „Баба Вида“ се е срутила преди обяд днес. Надстроената над нея част с червени тухлички също „дава признаци“ на започващо срутване. Разрушената стена е от бустера от първоначалния градеж – 9-10 век, уточни Оля Миланова, археолог.

Повредите по една от най-старите запазени крепости в България не са от вчера. Преди няколко месеца комисия специалисти от Министерство на културата е направило съответния оглед на покривите на кулите, които вече са ремонтирани. За стените не е имало комисия до момента.

Падналите камъни от срутването са счупили част от керемидите над Конферентния център, според запознати. Което означава, че при силни дъждове, там ще протече.

Христина Кирилова, директор на Регионален исторически музей – Видин, уточни, че на осми август т.г. е изпратен протокол за състоянието на крепостта до Министъра на културата, Областния управител и Кмета на Община Видин. Протоколът е подписан от лицензиран реставратор.

До началото на т.нар. демокрация, към Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за паметниците на културата във Видин се е грижил Митко Пешев, строителен техник, заедно с 5-6 работници. От ранна пролет до късна есен те са извършвали консервационна дейност. Трийсетина години след това се работи на парче.

Дали само годините си казват думата за рушенето на „Баба Вида“, или човешката дейност не го „подпомага“? Десетина години всякакви фестивали със силни децибели се провеждат от северозападната й част и във вътрешния двор. Да не говорим за вибрациите от панаирните изяви…

Зам.-министър Чавдар Георгиев, до когото още към 14 часа депутатът Любен Иванов изпрати сигнала, го е уверил току-що, че другата седмица ще изпрати комисия от Инспектората към Министерство на културата.

Специалистите ще си кажат думата, но дано реакцията е бърза, за да не се разрушава уникалната крепост, гордост на Видин и България.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!