Владимир Зарев във Видин след 5-часов „маратон“

Най-новият роман „Объркани в свободата“ на известния български писател с видински корени беше представен тази вечер в Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“.

Дълбинният смисъл на романа засяга вечните теми за властта и свободата. Възможно ли е да бъдем истински свободни, ако доброволно се откажем от свободата си, както ни принуди да постъпим със себе си смъртоносният Ковид вирус. Същата болезнена и трудно разрешима дилема преживява монахът – героят от историческото повествование в романа.

Валентина Вълчева от Библиотеката представи новия роман на Владимир Зарев и неговите две, напълно независими и привидно несвързани помежду си сюжетни линии:

Стойо Вартоломеев – управител на Издателска къща „Хермес“, разказа накратко за „маратона“, който трябвало да изминат днес от София до Видин за цели пет часа заради лоши пътища и „тапи“:

След това се пошегува с идеята на Владимир Зарев за връзката му с Видин и Дунав:


Стойо Вартоломеев за двете сюжетни линии в романа:

Едната се развива в нашето съвремие и описва сложните ни психологически проблеми, предизвикани от ковид пандемията. В тази част от книгата авторът разказва за психологическите механизми, по които не-свободата, предизвикана от страха, променя жестоко, съдбовно живота на едно семейство.

Втората сюжетна линия се развива в Средновековието, в началото на далечния петнадесети век. По това време целият Балкански полуостров /България, Сърбия, Румъния, голямата част от Византия/ е вече под османско робство, свободен е единствено Константинопол и земите около него. Тогава в своята безпомощност византийският император Йоан VIII Палеолог решава да се помири със свободния и силен във военно отношение Запад, най-вече със западната църква, т.е. да предизвика кръстоносен поход, който да изтласка и прогони турците от близките до Византия земи. И през 1437 година, отначало в италианския град Ферара, а после във Флоренция се провежда т.н. Фераро-флорентинска уния, което е и последен опит да се обединят католицизма и православието. Героят е млад монах, който става исихаст и дълбоко се надява да постигне съвършенство в своята вяра, да зърне и преживее съвършената Таворска светлина. Подвластен на множество житейски събития, на съдбата си, той участва във Фераро-флорентиската уния и става нейн неволен летописец.

В края на срещата Владимир Зарев се опита да отговори на въпроса: „Защо може да се объркаме в свободата?“

Поредният роман на Големия български писател Владимир Зарев „Объркани в свободата“, който събра десетки в залата на Библиотеката.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!