Саморазрушаването на „Баба Вида“ продължава

От есента на 2023 година европейската историческа и културна ценност, единственият изцяло запазен в България средновековен замък, в по-късни векове – крепост, започна видимо да се разрушава. По много причини. Приблизително до края на януари тази година разрушените западни и югозападни части останаха на същото ниво. След силните западни и северозападни ветрове тия дни, падналите камъни са в пъти повече, вкл. и от северната страна на тази част. Дори се е образувало вътрешно „прозорче“, което ясно се вижда на снимките. На едно място пък зад падналите варовити камъни се е открил градеж от малките червени тухлички. Срутили са се големи камъни от последния ред, под надстроените части с червени тухли, което неминуемо ще доведе до тяхното срутване. Докога ще оцелее бойницата, която се намира там, никой не може да каже, но тя също е застрашена от срутване.

Крепостта „Баба Вида“ е в управление на община Видин от 2017 г. за период от 10 години.

На първата кметска пресконференция от този мандат, проведена на 18 януари, Десислава Тодорова, зам.-кмет „Европейски политики и инвестиции“, каза, че Общината има одобрен от Министерство на културата проект за финансиране на инвестиционно проектиране на „Баба Вида“. За ремонт не беше споменато:

Подобна участ започва да сполетява и Телеграф капия, до която е поставена боксова круша, която произвежда също доста силна ударна вълна, както и мощните тонколони и фойерверките до „Баба Вида“. От ъгъла на капията е „изчезнал“ доста голям камък. Малките не се броят…

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!