Шест години от въдворяването на Видински митрополит Даниил

На този ден през 2018 година НВП Видински митрополит Даниил беше въдворен в епархията в присъствието на седем владици от България и Сърбия. Новоизбраният видински митрополит беше посрещнат първо в храма на с. Сумер, общ. Монтана,на границата на Видинска епархия. Тържествено бе посрещнат Владиката и на площада в град Монтана, преди да пристигне в седалището на епархията – старопрестолния Видин.

Гости на въдворяването бяха: Великотърновски и Преславски митрополит Григорий, Ловешки митрополит Гаврил, Неврокопски митрополит Серафим, Врачански митрополит Григорий, Варненски митрополит Йоан, Тимочки митрополит Иларион (Сърбия), главният секретар на Светия синод, Мелнишки епископ Герасим, игуменът на Рилски манастир, Адрианополски епископ Евлогий (прогосингел на Видинска света митрополия по времето на митрополит Филарет), кметът на Видин, инж. Огнян Ценков, областният управител на област Видин, Албена Георгиева, депутатите Филип Попов и Цветан Топчиев, районният мюфтия Неджати Али, кметове на общини от Видинска епархия, представители на културни институции и много граждани.С литийно шествие всички се отправиха към катедрелния храм „Св. Димитър“, където беше извършен чин на въдворяването на Видинския митрополит Даниил и вечерно Богослужение.

НВП Видински митрополит Даниил поздрави присъстващите на посрещането му на площад „Бдинци“ и след службата в храма. Като акценти в своята бъдеща дейност, той посочи: църковно-просветната и социална – продължение на делото на дядо Неофит (видински митрополит от 1914 до 1971 година, виден благотворител, когото Българската православна църква определя като „великан на българската духовност, държавност и олицетворение на патриотизъм и несломим дух“).

Преди да спре на площада във Видин, митрополитът беше посрещнат с хляб и сол от протестиращите за магистрала от София до Видин.


На Многая лета, Владико!

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!