Филмът за Владимир Зарев – във Видин

Документалният филм „Ваятелят на светове“ беше прожектиран тази вечер в нашия град. Великолепно направена лента, отразяваща цялостното творчество на големия съвременен български писател и живота му в три основни града: Видин, Созопол и София. Филм за най-дефицитното чувство у българите – справедливостта, пропило всичките романи на Зарев.

Един филм, който започна и завърши с нашия град и един от своите почетни граждани – академик Владимир Зарев:

„Ваятелят на светове“ е по сценарий на Станислав Семерджиев, режисьор – Галя Кралева, след чиято кончина работата продължава синът й Владимир Борисов.

Словото e „най-висшето достояние и тайнство не само на човешкия разум, но и на самия Бог“, според писателя Владимир Зарев. Това е филм за твореца Владимир Зарев, когото немският литературен свят нарича „Българският Балзак“. Филм за Битието, Разрухата, Закона и Вярата…



В една от книгите си Владимир Зарев пише и за Въстанието в Северозападна България от 1850 година. Въстание, което избухва преди Априлското, но няма „своите“ Захарий Стоянов и Иван Вазов, за да остане в историческата памет… На единствения свещеник, водил записки, турците му отрязват ръцете и езика, освен че изгарят написаното…

След прожекцията Владимир Зарев благодари на видинчани, дошли да видят филма, благодари на режисьора и специално на Димитър Тодоров, заел се организацията по заснемането на филма във Видин и днешната прожекция в кино „Никра“.


Повечето снимки и видеа са кадри от филма

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!