България и Мароко – две красиви рози

Соня Мачорска

Събитие „България и Мароко – страни на розата“ се състоя в Казанлък – Градът на българската роза дамасцена, съобщиха от Пресцентъра на община Казанлък. То бе организирано от Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България, Екатерина Павлова – главен редактор на „Дипломатически спектър“, сдружение „Спектър 21 век“, Омбудсмана на Община Казанлък Гинка Щерева и Музея на розата в гр. Казанлък.

Повод за приятелската среща между културите на двете нации е 64-ата годишнина от Трите славни дни на мароко – Завръщането на крал Мохамед V от изгнание, Празникът на Възраждането и на Независимостта на Кралство Мароко и 5-та годишнина на списание „Дипломатически спектър“.


Казанлък присъства пред своите марокански приятели с красотата на Царица Роза 2019 Вероника Кънева, емоционало пресъздадения ритуал „Розобер“, историята на Фестивал на розата, под мотото на маслодайната роза Дамасцена.

Присъстващите над 100 гости на събитието в уникалния Музей на розата, обединени от магията на красивото цвете, имаха шанса да видят представяне на мароканска национална кухня, обичаи и облекла от екзотичната страна. Изложба с 42 фотоса запозна посетителите с природното и архитектурно богатство на хилядолетното царство.

Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи изрази надежда отношенията между нейната страна и Града на розите да намерят в бъдеще нови, по-задълбочени контакти в най-разнообразни сфери на живота, в което увери и кметът на Казанлък Галина Стоянова.




error: Content is protected !!