Турлаци и торлаци от България и Сърбия

За шестнайста поредна година се срещнаха представители на турлашката етнографската група от Северозападна България и Югоизточна Сърбия, съобщиха от Пресцентъра на община Белоградчик.

Събитието се проведе по инициатива на българското Турлашко дружество „Ждребче” в село Салаш и в град Белоградчик с участието на Торлашко дружество „Тимочана-Торлака“ от село Миничево, Сърбия. Участваха 147 членове, симпатизанти и приятели на двете дружества , представители на общините Белоградчик, Чупрене и Чипровци, и така на практика бе представена цялата територия, заемаща етнографската група от българска страна.

От Сърбия участваха: Деян Кръстич – председател на Торлашко дружество „Тимочана – Торлака” с. Миничево, Младен Стеванович и Драгиша Люпкович, членове на Управителния съвет на Дружеството, Вериша Кръстич, кмет на село Йелашница.

От българска страна присъстваха: Антон Трифонов – зам.-кмет на община Белоградчик, Любомир Веселинов – председател на Турлашко дружество „Ждребче”, Савинка Спасова- кметски наместник на село Чифлици и Светослав Кръстев, кметски наместник на село Гранитово, кметът на община Чупрене Анжело Добричов, председателят на Общинския съвет – Иван Велков, кметът на село Горни Лом Илиян Михайлов. От община Чипровци присъстваха кметът Пламен Петков и неговият заместник Петко Петков, председателят на Общинския съвет Цветана Замфирова, Валентина Стефанова – кмет на село Превала. Присъстваха представители на областните центрове Видин и Монтана, на общините Димово, Кула и Вълчедръм.

Гости и домакини разгледаха село Салаш, посетиха местния храм „Успение на пресвета Богородица“, в местното читалище разгледаха етнографска сбирка, опитаха типични ястия от турлашката кухня.

В приветствените слова председателите на Турлашките дружества Любомир Веселинов и Деян Кръстич заявиха, че основните цели на двете дружества са разнообразяване и обогатяване живота на дружествата, привличането на повече млади хора, които да изучават и предават традициите и обичаите на идните поколения, съхраняване на езика и др. През 2019 година са отпечатани две книги на торлашка тематика – „Популярен автентичен турлашки речник“ – второ допълнено издание, и сборник с избрани турлашки разкази „Ждребче“.

От двете страни на българо-сръбската граница се провеждат различни общи празници: Фестивал в община Чупрене „Када кум прасе и ти вречу”, Международен събор на Балканите на прохода „Кадъ Боаз“, Тимошки дни на орехите под надслов „Свекървино око“, празник на дивата шипка „Шипурияда“ в село Ново Корито, Сърбия. Много са инициативите и фестивалите в Сърбия, които се посещават от танцовите формации от Белоградчик и членовете на клуба на пенсионера. Много добри са и контактите на двете пчеларски дружества от Белоградчик и Княжевац. Следващата година предстои провеждането на спортни мероприятия за ветерани по футбол, шахмат и тенис на маса.

Снимки: Пресцентър Община Белоградчик

error: Content is protected !!