Коледните елхи – традиция от 21.12.1597

Соня Мачорска

Елхата за Рождество Христово и Нова година! Една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Украсява се вечнозелено иглолистно дърво . Преди Коледа дървото се отсича, внася се в дома и се украсява с разноцветни светлини, гирлянди и коледни играчки. В последните години се украсяват големи улични дървета на обществени места, без да бъдат отсичани.

Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древен Египет, където украсявали палмите. Германските племена по-късно украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват даровете на светлината около най-късия ден на годината – 21 декември. Чак през 1597 г. хората започват да украсяват вечнозелени дръвчета, символ на вечен живот.

За първи път елхата става коледно дръвче в Германия. Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните ѝ вече означавал вечна вяра в Христос. От германските обичаи дошъл и този, елхата да се украсява с играчки, светлини и под елхата да се оставят много подаръци.

В Швеция елхата се украсява от бащата. Никой друг няма правото да я вижда до раздаването на подаръците. В страните от Латинска Америка, коледното дръвче е заменено с палмово, отрупано с памук.

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците украсявали коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война. Така елхата станала една от най-популярните . В СССР през 1920-те елхата е забранена като религиозна традиция и едва в 1936 година е разрешена отново, но не като коледна, а като новогодишна традиция.

Във Виена коледни дръвчета, например, не могат да бъдат продавани, когато решат търговците. За това има официално начало, което се обявява от Общината. В австрийската столица коледните дръвчета се появяват през 1813 г. Тайната полиция докладва, че и Виена е възприела от Берлин това „недоразумение“, известно днес като коледно дърво. От 1830 г. елхичките вече са неизменна част от коледните базари във Виена.

В Япония коледното дръвче също е популярно, макар че повечето японци не са християни.

Във Виетнам украсяват клоните на праскова, вместо елха.

Напоследък в Китай стана много модно да се ходи на църква по Коледа. Макар че по-голямата част от китайците не са християни, те с интерес слушат на китайски език празничните коледни литургии в католическите храмове.






error: Content is protected !!