Реставрират църкви и манастири с пари от ЕС

Соня Мачорска

Пет от най-старите български манастири се очаква да бъдат реставрирани с европейски средства. Това са: Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският манастир, обявени за паметници на културата, както и три църкви. Така религиозните средища ще станат още по-привлекателни за поклонници и туристи, съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Ремонт на сгради, облагородяване на района и туристически център се предвижда да бъдат направени във втория по големина български манастир – „Успение Богородично“ край Бачково на стойност малко над 1,2 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Така ще бъдат създадени нови възможности за поклоннически туризъм в един от най-обичаните и посещавани български манастири.

Проектът за още един забележителен паметник на културата от национално значение – Троянския манастир „Успение Богородично” предвижда реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и основната църква в него. Възможностите за развитие на мястото са големи, затова към проекта ще бъде добавена и концепция за туристически продукт. Троянският манастир „Успение Богородично“ е не само най-големият манастир в Стара ппланина, но и трето по големина духовно средище в България. Основан е в началото на 17 в. от няколко атонски монаха отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица.

Действащият девически манастир „Рождество Богородично“ край Килифарево (до Велико Търново) също предстои да бъде ремонтиран и реставриран. Идеята е там да бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост на река Белица. В културната история на България Килифаревският манастир „Рождество Богородично“ заема особено важно място. Основан е между 1348 – 1350 г. от Теодосий Търновски с подкрепата на Цар Иван-Александър и бързо се превръща в средище на оживена книжовна и просветителска дейност. В наши дни манастирът е обявен за културен паметник, един от шедьоврите на Българското Възраждане.

С пари по европрограма ще върне своя блясък и Плаковският манастир „Св. пророк Илия“ край Велико Търново. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. Плаковският манастир е основан по време на Втората българска държава, но не след дълго е бил разрушен. Около 1450 г. е бил възстановен отново, но по-късно многократно е бил разграбван и опожаряван, като последният пожар е бил в средата на миналия век – през 1949 година. Въпреки тежката му съдба, манастирът успява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф, а величествената 26-метрова камбанария с красива декоративна зидария е дело на Кольо Фичето.

Подписан е договор и за ремонт на Кремиковския манастир по проекта на Софийска община „Кремиковски манастир – духовният център на Софийската Света гора“. В светата обител ще бъдат инвестирани над 9,5 млн. лв. Предвижда се да бъде извършена реставрация на стенописи, ремонт на покрива и дренажа на средновековната църква „Свети Георги“ в манастира и да бъдат запазени и представени археологическите разкопки в района.

Кремиковският манастир е един от най-старите по нашите земи. Датира от времето на Второто българско царство и е обявен за национален паметник на културата. Чрез реализацията на проекта ще се създадат условия за разширение на настоящите му функции и превръщането му в духовен център за Софийска област, като ще популяризира и другите манастири от Софийската Света гора. Ще бъде създаден цялостен нов туристически продукт, който да съчетае културните и духовни ценности с природните забележителности.

С проекти за финансиране кандидатстват и две православни църкви. Това са храмовете „Св. Димитър“ (от ХVІІ век) и „Св. Панталеймон“(от преди ХVІІ век) във Видин. Към църквата „Св. Димитър“ е планирано и изграждането на музей.

По управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. бе разработен специален механизъм, включващ безвъзмездни средства и нисколихвено кредитиране, по който храмовете – паметници на културата от национално и световно значение могат да кандидатстват за финансиране.

Освен средствата по ОПРР, още над 4,4 млн. лв. по управляваните от МРРБ програми за трансгранично сътрудничество ще бъдат инвестирани за ремонт и благоустрояване на православни храмове.

По различни други трангранични проекти се реставрират църкви в Русе, Рила и село Осиковица и др.

error: Content is protected !!