Румънска изложба във Видин

Соня Мачорска

По повод на Националния празник на Румънската култура и 170-та годишнина от рождението на класика на румънската литература Михай Еминеску, във Видин беше открита изложба с картини-живопис и гоблени на двама румънски автори. Изложбата е организирана от Румънския културен център във Видин с председател Иван Жуветов, от читалище „Цвят – 1870“ със секретар Любомир Илиев и Литературно дружество гр. Бъйлещ, Румъния.

Свои картини е подредил Виорел Онилъ (Onila Viorel) от Слатина, Румъния, за когото това е първата изложба извън родината му. Кристинел Бада (Badea Cristinel) е колекционер и майстор на гоблени, с част от които участва в изложбата.

За гостите на откриването на изложбата стихове от Михай Еминеску прочете председателят на Литературното дружество от Бъйлещ. Своята първа книга „Албум с движещи се снимки“ („Albumul cu fotografii mișcat“) представи Мител Гърлеану (Mitel Girleanu). Фолклорен ансамбъл „Ropota“ от село Chuperchenii noy и двама китаристи от Румъния изпълниха вечерта с емоции.

Румънският културен център във Видин съществува от 12 години и многократно организира културни събития във Видин и региона. Центърът активно съдейства с културни институции от Румъния.

error: Content is protected !!