Старите къщи на Видин и Долж

Соня Мачорска

Снимки на 82 шедьоври на архитектурата от България и Румъния подредиха в музей „Кръстатата казарма“ във Видин. Таблата със снимки са направени по проект “Възраждане на архитектурното наследство в областите Видин и Долж” по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020. Водещ партньор е Асоциация за насърчаване на туризма – Видин, а от румънска страна – Румънската асоциация за електронна индустрия и софтуер – Олтения.

Основната цел на проекта е да популяризира културното наследство на двата региона, чрез което да бъдат привлечени туристи и то да бъде представено извън рамките на региона. Идеята е, благодарение на Проекта, да се постигне устойчиво развитие на туризма въз основа на наличните културно-исторически ресурси.

През двегодишната дейност е събрана и анализирана информация за архитектурните паметници в областите Видин и Долж. Създадени са кръжоци за 3D сканиране, моделиране и принтиране на макети на архитектурни паметници и други обекти. Изработени са филм и каталог за архитектурните сгради. Организирани са два специализирани семинара за архитекти, строителни инженери и фирми от областта на строителството и др.

В издадения Каталог „Архитектурно наследство в областите Видин (България) и Долж (Румъния) са включени 40 обществени и частни архитектурни паметници от област Видин и 42 – от окръг Долж.

error: Content is protected !!