Честит Гергьовден!

Соня Мачорска

Преди година, по решение на Светия Синод на Българската православна църква, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил оглави Архиерейската света литургия в манастира „Свети Георги Зограф“ на Света Гора, Атон.

Света гора е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира, 12 по-малки манастири, както и над 600 килии, каливи и катизми. Духовно Света гора е подчинена директно на Цариградската патриаршия в Истанбул.

Според едно старо предание, Света Богородица, заедно със Свети Йоан, тръгнали на път за Йопа в Кипър, за да посетят Свети Лазар. Изведнъж лодката се олюляла, изгубила курса си и се озовала на тогавашния все още езически Атон. Поради бурното море лодката се разбила близо до днешния манастир Ивирон. Божията Майка изплувала на брега и се въодушевила от дивната красота на планината, благословила я и замолила сина си Исус Христос да превърне това място в нейна градина. Изведнъж чула глас: „Нека това място да бъде твое наследство и твоя градина, рай и небе и спасение за онези, които търсят спасение“. Оттогава планината е посветена на Света Богородица като нейна градина, в която не се позволява присъствието на други жени, освен Божията Майка.

Света гора се оформя като манастирска общност през 963 година, когато монахът Атанасий основава манастира Великата Лавра, който и днес е най-големият от всички 20 манастира на Атонската Света гора.

„Свети Георги Зограф“, наричан още Зографски манастир , е български православен манастир, който се намира в монашеската република Света гора на полуостров Атон, Гърция. Той е един от най-големите на Света гора.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!