Рибен фестивал в Румъния

Соня Мачорска

След построяването на Дунав мост Видин-Калафат, хората от двата бряга на голямата река се сближиха. Съвместните българо-румънски проекти и гостувания зачестиха. Докато не се появи извънредното положение. Затова периодично припомням събития, състояли се преди години на днешна дата.

Преди пет години в румънското село Деса, окръг Долж, се проведе рибен фест под надслов: „Винтер и всичко покрай него“. За нериболовците ще уточня, че винтерът или сляп кош, както още го наричат, е вид капан за риба.

С малка изложба на рибарски такъми, с два големи казана за рибна чорба и един по-малък за качамак (мамалига) започна фестивалът, който събра хората на площада. Рибните деликатеси бяха най-различни – пълнена щука, кюфтенца и сармички от риба и др., приготвени от майстори-готвачи и заслужено получиха достойна оценка.

Възникнало като римско селище на брега на Дунав, тогавашното Castra Vita често мени местоположението си заради високите води на реката, които го заливат. Затова и името му така остава – Деса (в превод от румънски – често). Днес в селото има почти 5000 жители (900 от които са деца), една детска градина, едно основно и едно начално училища, нулева безработица, нулева емиграция и 700 спечелени европейски проекти в земеделието, споделя кметът Балтену Юлиан. В селото има 3000 декара оранжерии. Риболовът вече не е основен поминък, но остава на почит.

Църквата в село Деса е построена през 1900 година от сръбската принцеса Юлиана Обренович, която имала много земи наоколо. В днешния неделен ден храмът беше пълен с миряни.

Кръчмите – и те пълни. Но само с мъже. Местните жени не влизат, традиция. Те пристигнаха по-късно – красиви, с още по-красивите си тоалети.

Рибният фестивал се провежда в пет румънски селища от окръг Долж. Проектът се реализира от Асоциация „За един по-добър свят“ (APLOMB) с председател Дан Ван, Търговско дружество ОК – гр. Калафат, с изпълнителен директор Константин Кирицеску и в партньорство на Румънски културен център – Видин с председател Иван Жуветов.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!