Няма починал само от Ковид-19 във Видин

Соня Мачорска

Това заяви д-р Борислав Милчев, член на борда на директорите на МБАЛ „Св. Петка“, по време на специална пресконференция във връзка с пандемията, проведена днес, заедно с д-р Ивета Найденова, прокурист на болничното заведение. Починали са хора от усложнения на други болести, вследствие на тази инфекция, каза лекарят, бил най-дълго на първа линия.

Не без гордост двамата лекари съобщиха, че от три седмици в инфекциозното отделние няма нито един пациент, което „не е повод да се успокояваме“, казаха те. И призоваха хората да спазват необходимите противоепидемични мерки.

Д-р Найденова направи своеобразен финансов и кадрови отчет за първото шестмесечие, като акцентира на периода от 13 март до момента. Д-р Милчев разказа какви трудности е имало пред екипите на „първа линия“ и отделенията в цялата болница, как са преодолени и какво предстои.

Д-р Найденова съобщи добрата новина, че на всички от персонала в болницата този месец ще бъде изплатена еднократно неголяма сума ДМС (допълнително материално стимулиране).

Болницата, обаче, се нуждае от над 60 специалисти – лекари и медицински специалисти по здравни грижи. Това е най-тежкият проблем, актуален от близо десет години. Затворени са АГО и неврологично отделение поради липса на лекари.

Д-р Найденова и д-р Милчев специално благодариха на всичките над 230 000 дарители, отзовали се на призива на болницата за финансова помощ. „Без тях ние нямаше да успеем!“ – казаха те.

Финансовата 2019 година е приключила с печалба от почти 400 000 лева, а първото шестмесечие на тази година – без просрочени задължения.

Предстои ремонт на инфекциозно отделение през лятото, за да бъде подготвено и да се използва при необходимост. Ще бъдат ремонтирани: покрива, ВиК и електроинсталации. Предстои изграждане на „тунел“ за преминаване на персонала от заразения в незаразения участък и рампа за тежкоболните пациенти.

Д-р Найденова и д-р Милчев увериха, че се прави модерна дезинфекция на болницата. До есента ще се търси начин за финансиране и закупуване на необходимото оборудване на PCR-лаборатория, за да не се чакат 2-3 дни резултатите от проба за Ковид-19, която към момента се прави в София.

Във връзка с подадените заявления за напускане на седем медицински сестри от кардиологично отделение, д-р Найденова каза, че очаква допълнителен разговор, за да се уточнят исканията им, тъй като завеждащ-отделението и старшата медицинска сестра не са депозирали своите предложения.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!