Роглевачке пивнице

Соня Мачорска

Лозята и виното, което се произвежда около Неготин, са добре известни – както в Сърбия, така и в Европа. Село Роглево, както и Раяц, имат своите Роглевачке пивнице, разположени на бърдото над населеното място.

Днес, когато ходихме до избите, срещнахме Живойн Реткович, когото всички наричат Бата Ретко. Осмо поколение винари е неговата дъщеря. Винарната я имат от 1861 година.Построена от македонски майстори, тя носи техния „почерк“ – украсен с различни орнаменти свод и засводени прозорчета. В едното помещение работници довършваха мачкането на поредната „доза“ грозде, набрано от неговите лозя. В другото помещение – стилажи с подредени бутилки вино и ликьори от различни реколти, най-старите – от 2017 година.

Живойн Реткович произвежда бяло, червено и вино розе. Ликьорите – истински елексири от босилек, мента, дива ягода, къпина, малина и хамбургски мискет. Туристи от Сърбия и цяла Европа посещават Роглевачке пивнице и отнасят със себе си част от бутилираната „благодат“.

Преди векове мястото, където е разположено днешното село Роглевац, е било слабо населено. В 1690 година тук се заселват хора от Метохия, Косово, Македония и Черна гора. Те заварват местната традиция за отглеждане на лозя и винопроизводство, която обогатяват със своите. Така се получават прочутите роглевачки вина.

Продукцията се изкарвала с волски каруци до дунавското пристанище в Радуевац, където се товарела на кораби. И днес в Роглевачке пивнице може да се видят разпаднала се с времето волска каруца, части от волска двуколка – „замръзнал“ свят от преди сто и повече години.

Сега в Роглевачке пивнице има 125 изби, а преди години са били 164.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!