Двете болници във Видинско приемат болни от ковид-19

Двете лечебни заведения на територията на област Видин – МБАЛ „Света Петка“ АД – гр. Видин и МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД – гр. Белоградчик ще продължат да приемат пациенти с COVID-19, съобщиха от Пресццентъра на Областна управа във Видин.

На 18.11.2020г., под председателството на областния управител Момчил Станков, се проведе заседание на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин. То бе свикано във връзка с писмо от Министерството на здравеопазването за обособяване на поне една болница изцяло за пациенти с COVID-19, при отчитане на 14 дневна заразеност над 600 заразени лица на 100 хил. население и поне едно лечебно заведение за пациенти без COVID-19 на територията на областта.

На провелото се заседание стана ясно, че по данни на отдел „Статистически изследвания – Видин“, населението на област Видин към месец декември 2019 г. е 82 835 души. При втората вълна на заболеваемост в област Видин данните сочат, че се хоспитализират около 15% от случаите на заразени с COVID-19 лица. При сценарии от 600 заразени лица на 100 хил. население или 497 заразени лица на 82 835 души население за област Видин, ще трябва да се хоспитализират 75 пациенти.

На територията на област Видин има две лечебни заведения, в които е възможно хоспитализиране на пациенти с COVID-19. Едната е МБАЛ „Света Петка“ АД – гр. Видин (болница с държавно участие), която разполага с 235 активни легла, 81 от които са за лечение на пациенти с COVID-19. Болницата разполага с 88 лекари и 184 специалисти здравни грижи (медицински сестри и фелдшери). Другата е МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД – гр. Белоградчик (общинска болница), която разполага с 45 активни легла, 10 от които са за лечение на пациенти с COVID-19. Лечебното заведение, което разполага с 15 лекари и 21 специалисти здравни грижи (медицински сестри и фелдшери), не разполага с отделение за анестезиология и интензивно лечение, което води до невъзможност за осигуряване на лечение на пациенти с усложнения.

При така направения анализ става ясно, че МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ – гр. Белоградчик не може да бъде ангажирана с лечение само на лица с COVID-19, тъй като тя не разполага с необходимия ресурс за осигуряване на медицински грижи за лица, нуждаещи се от хоспитализация. Ако МБАЛ „Света Петка“– гр. Видин бъде ангажирана за лечение само на пациенти с COVID-19, това на практика ще доведе до невъзможност да се осигури лечебно заведение на територията на област Видин, което да изпълнява медицински дейности само за незаразени с коронавирусна инфекция пациенти.

Имайки предвид броя на активните случаи на COVID-19 в областта, които към 18.11.2020г. са 256, от които 30 човека са хоспитализирани в МБАЛ „Света Петка“, членовете на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин се обединиха около становището, че на територията на областта следва да продължи да действа създадената към момента организация – двете лечебни заведения да приемат пациенти с COVID-19, при разкрити 81 легла за лечение на лица с COVID-19 в МБАЛ „Света Петка“ и 10 легла за лечение на лица с COVID-19 в МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“– гр. Белоградчик.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!