Започва плащанe на извършено строителство към фирмите

Извършените, но неразплатени строително-монтажни работи на стойност 600 млн. лв. ще бъдат платени след проверка за количество и качество. Половината от тези проверки вече са направени, всичко е както трябва и започваме плащанията. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в предаване на едно от националните радиа.

Не искам да прекъсвам диалога със строителните фирми, заяви арх. Комитова. Твърдо трябва да се върнем към обществените поръчки и да избегнем т. нар. инженеринг. В него състои тайната на оскъпяване на строителството. Ако това се направи, няма да се раздуват цените и ще се разгърнат малките и средните предприятия, които са един от фундаментите на икономиката, категорична бе Виолета Комитова.

Инхаустът е процедура, която има много смисъл. Чрез нея държавата може да възлага на държавни дружества решаване на проблеми в екстрени ситуации без обществени поръчки. „Автомагистрали“ ЕАД е получила 1,5 млрд. лв. чрез инхаус за пътища, които са раздадени на други фирми. Компанията няма капацитет да ги усвои, обясни министърът.

Обществените поръчки са заобиколени от „Автомагистрали“ ЕАД и началниците над тях, каза арх. Комитова. Това са основните причини, поради които искам да се разделя с нейното ръководство. Засега сме намерили хора. Обявен е конкурс за постоянни назначения, всеки може да се яви, информира Комитова.

Автомагистрала „Хемус“ категорично трябва да продължи, докато я видим докрай. На участъци 1, 2 и 3 се работи. Ако се бърза с проектите, процедурите, ако се напрягаме, ще я завършим в срок, каза регионалният министър.

Държавата дава много пари за строителство, а фирмите получават малко пари. Корупцията няма лице, извършва се от хора с власт, те се чувстват защитени от закона. Когато партиите се изчистят от този тип лица, ще се повиши доверието в обществото, каза още министърът.

Има бум на жилищното строителство, но изоставане при техническата и социалната инфраструктура, а това създава проблеми, посочи арх. Комитова. Строежите не се контролират от един човек. Има устройствено планиране, което трябва да се следва. В инвестиционния процес всички са срещу строежите, когато започнат да се случват, а това не е правилно. Всеки започнал да строи, се е сдобил с документи с подпис и печат. Трябва да се търси отговорност на разрешилите строителството на всички спорни строежи, категорична бе министър Комитова.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!