Най-дългият и вълшебен ден

В 6.33 ч. (българско време) настъпва Лятното слънцестоене, когато започва астрономическото лято!

Това е силен повратен момент в природните енергии, който е отбелязван от дълбока древност и от всички религии. Очакват ни три много силни и вълшебни дни (21, 22 и 23 юни), когато можем да насочим своите мисли към всичко онова, което искаме да постигнем, както и стъпките за неговото осъществяване. То ще е нашата пътеводна звезда до есенното равноденствие на 22 септември.

На този ден на различни места по света се изпълняват различни ритуали. Народът мачупе в Чили празнува и Нова година на този ден, или Уе Трипанту. Празненствата включват ядене, пиене, разказване на истории край огъня и свирене на традиционни инструменти.

В Светилището Бегликташ, само на десетина минути с кола от Приморско, най-известна е скалната група, наречена Брачното ложе. Макар да се знае твърде малко за мистичните ритуали на траките, изследователите вярват, че изсечените в скалите улеи при техните светилища са използвани за изливане на свещени течности за жертвоприношения – вино, кръв от жертвени животни, мед, мляко. Ритуалът се изпълнявал в деня на лятното слънцестоене, когато символично се женели Богинята Майка и Богът Слънце.

Шведите изразяват радостта си от лятото, като танцуват около украсени с цветя празнични арки и си плетат венци, с които украсяват главите на момичетата.

Из цяла Скандинавия лятното слънцестоене (Мидсомер) е свързано с големите клади, които осветяват нощите. Датчаните отиват и по-далеч, като горят плашила на тях.

Практикуващите йога изпълняват 108 (1+8=9, свещено число) пъти асаната поздрав към слънцето.

Днешният, най-дълъг ден в годината, е с продължителност 18 часа 49 минути и 56 секунди.

Снимка: Иван-Александър Николов

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!