Нови правила за влизане в България от 1 юли

От утре, 1 юли, влизането в България ще се извършва съобразно оценка на разпространението на COVID–19 в съответните държави по критерии и поставяне на държавите в цветови зони. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в своя заповед, издадена днес. Цветовите зони са, както следва: Зелена зона; Оранжева зона; Червена зона.

Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден.

В заповедта детайлно са посочени временните противоепидемични мерки, които важат за лицата, пристигащи от държави членки на ЕС, от ЕИП и Конфедерация Швейцария, съобразно цветовите зони. Посочени са и мерките за гражданите, пристигащи от други държави. В отделна точка на заповедта са посочени и изключенията.

Зелена зона – допускат се на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване, или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС, като: при липса на валиден цифров COVID сертификат на ЕС или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС, лицето се поставя под карантина за 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор; директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането на територията на страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 или от бърз антигенен тест.

Оранжева зона – допускат се на територията на страната само при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване, или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС. При не по-малко от 5 на сто общо от влизащите лица от държави от оранжеви зони се провежда изследване за COVID-19 с бърз антигенен тест.

Червена зона – не се допускат на територията на страната. Временни противоепидемични мерки за лица, пристигащи от държави извън ЕС и ЕИП и Конфедерация Швейцария.

Всички лица, пристигащи от държави извън ЕС и ЕИП и Конфедерация Швейцария и не попадащи в предишните „точки“, се считат за пристигащи от оранжеви зони и се допускат на територията на страната само при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване, или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

На територията на страната се допускат, без да е необходимо да представят документи за COVID-19, лица, които са: водачи и стюарди на автобуси, извършващи международен превоз на пътници; водачи на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки при влизане на територията на Република България; членове на екипажите на плавателни съдове и лицата, ангажирани с поддръжката на плавателните съдове, които при влизането си на територията на Република България изпълняват служебните си задължения и др.

Погранични работници (лица, които живеят в Република България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до държава-членка на Европейския съюз, Република Турция, Република Сърбия или Република Северна Македония, с цел упражняване на дейност като наето или като самостоятелно заето лице, както и лица, които живеят в посочените държави и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Република България с цел упражняване на дейност като наето или като самостоятелно заето лице); ученици и студенти, които живеят в Република Гърция, Република Турция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Република България с цел обучение, както и ученици и студенти, които живеят в Република България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Република Гърция, Република Турция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Румъния с цел обучение и др.

Зелена зона: Австрия, Германия, Естония, Исландия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватска, Гърция Дания Италия, Словения, Франция, Норвегия, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако, Държавата град Ватикан.

Оранжева зона: Всички държави извън зелена и червена зона.

Червена зона: Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Бразилия, Република Южна Африка, Република Ботсвана, Обединена република Танзания, Сейшели, Република Намибия, Република Замбия, Тунизийска република, , Оман, Малайзия, Монголска народна република Република Колумбия, Република Чили, Източна република Уругвай, Република Аржентина, Федеративна република Бразилия, Република Парагвай, Многонационална държава Боливия, Република Перу, Република Коста Рика, Република Гватемала, Белиз, Република Ел Салвадор, Република Куба и Доминиканска Република.

Държави, с които Република България е постигнала споразумение за свободно преминаване на реципрочна основа: Румъния, Чехия.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!