Aктуална информация във връзка с пожарите в Гърция

Пожарът в северното атинско предградие Варибоби, който избухна вчера и се разпространи към Адамес, Тракомакедонес и Татой, през нощта бе значително ограничен от участващите в гасенето 520 пожарникари и голямо количество авиационна техника, съобщават от Пресцентъра на Външно министерство. От четири активни фронта е останал само един, с който гръцките власти се надяват да се справят до края на деня.

Жителите на засегнатите от пожарите предградия на Атина, които на този етап не могат да се върнат по домовете си и са евакуирани, могат да се свържат с Националната организация по здравеопазване на телефонен номер 1135, откъдето ще ги насочат към хотели, които ще им осигурят подслон за сметка на държавата, докато не бъде гарантиран безопасен достъп до домовете им.

Нанесени са значителни материални щети. По първоначални оценки са изгорени около 12 500 декара. Пожарът засегна високоволтовия електропровод Ахарнес – Агиос Стефанос, което предизвика прекъсвания на електричеството в област Атика, вкл. в столицата Атина. Преустановено е движението на влакове по линията Атина-Солун.

Пожарната обстановка в Гърция остава силно усложнена, като по официални данни в момента в страната има 40 активни огнени фронта. Общо през последното денонощие са избухнали 81 пожари.

Особено сложна е борбата с огнената стихия в град Лимни на остров Евбея, която е унищожила над 150 къщи. Има няколко неконтролируеми фронта, като е засегнат и труднодостъпен планински район. Евакуират се жителите на околните населени места: Кулурос, Марули, Едипсос, Ровиес, Палеохори, Каламуди, Палеохори и Дамия. Продължават и усилията за потушаване на разразилите се огнища на пожари на островите Родос и Кос, както и на територията на полуостров Пелопонес.

С оглед динамичната и сложна ситуация в страната, призоваваме българските граждани, пребиваващи временно или постоянно в Република Гърция, да следят постоянно актуалната обстановка в населените места, в които пребивават или ще посетят, и да спазват стриктно всички указания на местните власти.

Във връзка с облака от дим и пепел над северните райони на гръцката столица, предизвикан от пожара във Варибоби, гръцките здравни власти препоръчват хората да останат по домовете си, да излизат само при съществена необходимост и да избягват места с голям трафик. Вратите и прозорците на жилищата следва да останат плътно затворени. На живущите в близост до засегнатите зони се препоръчва използването на климатици само в краен случай, а докато са навън да слагат мокри кърпи или маски, покриващи носа и устата. Министерството на здравеопазването на Гърция посочи като най-рискови хората с респираторни заболявания, лицата със сърдечни проблеми, децата и хората на възраст над 65 г.

Към 16:00 ч. на 4. август 2021 г. в Посолството на Република България в Атина няма постъпили сигнали за бедстващи или пострадали български граждани при разразилия се пожар в северните предградия на Атина, както и при останалите пожари в Гърция. На този етап няма данни за човешки жертви от който и да е пожар, бушуващ в Гърция.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и на мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!