Видинско момиче, Катар, Мондиал 2022 и Ансамбъл „Дунав“

Днес, когато светът е Мондиал, се сетих за Велислава Методиева, която е родена във Видин и повече от дванайсет години работи в Доха, столицата на Катар, за Министерството на информационните и комуникационните технологии в Катар. Научих за нея, докато пишех книгата си „Дунавци 2015-2017“ и търсех интересни и успели хора, събития, обекти.

Тези дни Велислава посещава някои от футболните срещи от Мондиал 2022 на Al Janoub Stadium – видинското присъствие на Световното по футбол.

Като ученичка във Видин, Велислава играе в Танцовия състав на читалище „Цвят“, а по-късно е танцьорка в Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“, който днес чества своя полувековен юбилей. Макар и далеч от Родината, танците са „живата“ й връзка с нея. През пролетта на 2015-та година, заедно с приятели, основава Клуб за български народни танци в катарската столица. Той е отворен за цялата общност на Доха, не само за българите. В трупата има танцьори от Пакистан, Канада, Индия, Иран, Кипър и някои други балкански държави. „Няма значение къде се намира човек по света – традициите и корените си носи в сърцето. Това е част от мен и аз никога не бих могла да загубя своята страст към фолклора и традициите на България, които са наистина уникални!“ – споделя Велислава.

Заедно със свой колега и приятел, професионален фотограф, правят фотосесия на българските традиции насред пустинята на Катар. Мо Рамадан е роден и израсъл в Катар, въпреки че във вените му тече ливанска и палестинска кръв. Проектът е реализиран, благодарение на Наталия Кирилова, която в оня момент е художествен ръководител на Ансамбъл „Дунав“ и подсигурява разкошния костюм от Видинско за снимките.

Велислава Методиева споделя, че Доха е доста отворено, глобално място. Катар е напредничава държава, проявяваща интерес към различните народности и култури, в това число и към много проекти в сферата на културата, така че тя използва контактите си, за да популяризира българския фолклор.

„Седем години в пустията – моят дом, далеч от вкъщи. Благодаря на живота за всеки миг и всеки човек, който съм срещнала. Животът е приключение – всеки дъх, всяка крачка!“ – написа Велислава във Фейсбук през 2016 година.

Снимки: Личен архив В. Методиева

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!