Ансамбъл „Дунав“ на 50 години

Половинвековният юбилей на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ (АНПТ) бе отбелязан т с великолепен концерт. Представеният музикално-танцов спектакъл, озаглавен „Дунав – мелодия и багри“, бе посветен и на 80 години от рождението на Генчо Генчев, композитор и дългогодишен ръководител на Ансамбъла. Залата на Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“ се оказа тясна, за да побере всички почитатели на фолклорното изкуство, желаещи да станат част от празника и да се преклонят пред паметта на оставилия незаличима следа във фолклора на Северозапада маестро Генчев, съобщиха от Пресцентъра на Община Видин.

Първата част на концерта бе своеобразна ретроспекция на живота и творчеството на Генчо Генчев, като бяха припомнени най-важните моменти от неговата биография и приноса му за изучаването и опазването на родния фолклор. Тя завърши с представянето на филм, разказващ историята на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“, който за изминалите 50 години се превърна в една от емблемите на Видин и стана безспорен посланик на местния ни фолклор както в България, така и по света.

По време на спектакъла залата бе огласена от песните „Рано ранила Драгана“, „Менците дрънкат“, „Месечинко“, „Мари, Марийко“, „Пита ле моме вашите“, „Крайдунавски напеви“ и др., в изпълнение на талантливите солисти на Ансамбъла. Публиката се наслади и на невероятни танцови съчетания, сред които „Среща край реката“, „Ширто“, „Грънчари“, „Пролетен момински танци“, „Острокапци“, „Гъмзовяна“.

На финала с бурни аплодисменти зрителите посрещнаха на сцената ръководния и творческия екип, благодарение на който концерт-спектакълът стана факт: Юлияна Димитрова, директор на Общински културен институт „Дунав“; Дилян Митов, ръководител и диригент на АНТП „Дунав“; Димитър Карчев, хореограф; Васил Минков, концерт-майстор; Надя Христова, балет-майстор; Ягода Ванкова, гардероб; Лора Асенова, ръководител на хор „Цвят”; Георги Гаров, режисьор.

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков изказа благодарност за невероятния концерт, който артистите от АНПТ „Дунав“ подариха на видинската публика. „Думите са безсилни да опишат това, което изпълни сърцата на всички, събрали се в тази зала. Тези багри от гласове са неописуеми, тези невероятни ритми и танци оставят без дъх всеки един от нас! Дълбок поклон пред тези носители на българската духовност! Дълбок поклон и пред един прекрасен човек и добър приятел какъвто бе бай Генчо!“, каза видинският кмет. По случай юбилея, той връчи на директора на ОКИ „Дунав“ Юлияна Димитрова и на ръководителя и диригент на Ансамбъла Дилян Митов поздравителен адрес и почетен плакет на Община Видин.

Приветствия поднесоха още Станислав Почекански, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Мирослав Аспарухов, заместник-председател на Федерацията на българските фолклорни групи към Международната федерация на националните фолклорни федерации.

По случай празника, АНПТ „Дунав“ получи почетна грамота и плакет от Федерацията на българските фолклорни групи. Бяха връчени и отличия от Съюза на българските музикални и танцови дейци. С Бронзова лира бяха наградени танцьорите Цветко Цветков и Милен Василев. Сребърна лира получиха гайдарът Светлин Ницов и Силви Сливенов, концерт-майстор и бивш главен художествен ръководител на Ансамбъла. Със Златна лира бе награден хореографът Цветан Лозанов. Със същото отличие посмъртно бе удостоена първата солистка на видинския ансамбъл Мария Рангелова. Със Златна лира бе отличен също така и АНПТ „Дунав“ – за високи художествено-творчески постижения и по случай юбилея. Най-голямата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци бе връчена и на артист-оркестранта Мирослав Марков, по случай 60 години на сцена.

В знак на признателност за подарените два часа, изпълнени с магията на българския фолклор, АНПТ „Дунав“ получи цветя от министъра на културата проф. Велислав Минеков, Община Видин и още много институции и организации.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!