Електронна система ще облекчава тежкотоварния трафик на Дунав мост Видин-Калафат

По инициатива на Областния управител Огнян Асенов, днес в Областна администрация Видин се проведе работна среща, на която бяха обсъдени възможностите за облекчаване на тежкотоварния трафик в община Видин, в посока изход към Румъния, съобщиха от Пресцентъра на институцията.

На срещата присъстваха заместник областният управител Шишман Чаушев, кметът на община Видин, ръководителите на ОД на МВР, ОПУ – Видин, Областен отдел на „Автомобилна администрация“ – Видин, ГПУ – Видин и изпълнителният директор на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД.

В хода на разговорите стана ясно, че към настоящия момент на територията на община Видин са налични седем паркинга за изчакване преди преминаване през моста. Общият капацитет на паркингите е почти 1100 тежкотоварни автомобила.

Изпълнителният директор на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД инж. Людмил Димитров информира присъстващите, че благодарение на съвместната работа на институциите на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат се работи на пълен капацитет – едно пропускателно платно е за лекотоварни автомобили, а останалите пет платна работят с тежкотоварните автомобили. Заплащането на таксата за моста се извършва своевременно, за по-малко от една минута. Димитров отчете положителния резултат от предходните срещи между компетентните институции и отбеляза, че ако допреди месец на пункта са обработвани средно по 900 тежкотоварни автомобила в денонощието, то в момента се обработват между 1100 – 1200 тежкотоварни автомобила, което е и максималния капацитет на граничния пункт в сегашния му вид. Людмил Димитров информира присъстващите, че след проведена среща в Румъния от тяхна страна е поставен въпроса да се проучи възможността за разширяване на граничния пункт (проучването ще бъде направено от румънска страна).

По време на срещата Иван Иванов, началник на областен отдел „Автомобилна администрация“ – Видин представи идеен проект на система за електронно управление на трафика, която би могла да доведе до облекчаване на тежкотоварния трафик на територията на община Видин в посока изход към Румъния. Проектът предвижда преминаване на всички тежкотоварни автомобили през един или повече буферни паркинги, преди преминаването на моста. Идеята е електронна система още преди влизане в град Видин да насочва автомобилите към буферен паркинг със свободни места за изчакване. При вход в паркинга превозното средство се регистрира и получава номер за последващо напускане на паркинга, като се взимат под внимание вида на товара му, оставащото време на водача на превозното средство до следващата му задължителна почивка и пр.

Снимкь: Пресцентър Областна администрация

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!