Промяната – единствената константа в тоя живот…

Соня Мачорска

Днес ще ви разкажа за една слънчева млада жена – Надя Шишенска.

Родена е през 1986 година в Дунавци, близо до Видин, в семейство на музиканти и любовта й към музиката остава за цял живот. Макар че пътят я отвежда в Арабския свят, където работи като стюардеса в авиолиниите на Обединените арабски емирства. Наглед няма връзка с музиката, която обича и която учи от първи клас до завършване на средното си образование в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ (училище с музикална насоченост) във Видин, както и с дипломирането си като политолог в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Но музиката е една от ония човешки дейности, които свързват (или не позволяват да се разделят) хората с Космоса, откъдето всъщност са „родом“. Близо до Слънцето! Когато не пее на земята, Надя лети във висините на 14 – 15 000 метра. И пак е там, близо до него. Може би душата й е изтъкана от светлина и песен, не знам, но излъчването й е точно такова…

През 2014 година в Дубай присъства на откриването на Клуб „Здравец“ – първата българска фолклорна формация там, където се запознава със семейство българи – Виктория (хореограф) и Стоян (композитор и продуцент) и с останалите сънародници-музиканти. Днес, три години по-късно, не минава празник в българското консулство без техните песни и танци. Надя Шишенска е една от солистките. За концертните изяви на „Здравец“ говори с особено вдъхновение, с каквото пее и народните песни. Далеч от родината си, където жаркото слънце те изгаря по горещия пясък на арабския плаж, където в кристалната вода откриваш необятната красота на дъното, а крайбрежието на Персийския залив те оплита в магията на Изтока, а когато се върнеш в цивилизацията, пред теб с пълен блясък засиява лукса и неспирния обществен подем… Точно там пее младата българка!

Разглеждам снимките й от различни места по света, до където е летяла и които е видяла: Великата китайска стена, дълга 6900 километра. Единственото творение, създадено от човешка ръка, което може да се разпознае от Луната с просто око; Кенгурата в Австралия, измежду малкото останали представители на торбестите животни по Земята; Боабаб в саваните на Африка, дървото с обиколка на стъблото до 45 метра и живот над 5 000 години; До пирамидите пред Лувъра в Париж – най-големият национален музей на Франция и най-посещаваният в света (над 9 милиона души годишно); На Холивудската алея на славата (Hollywood Walk of Fame) – тротоарът, разположен по протежение на булевард „Холивуд“ в Холивуд, Лос Анджелис, щата Калифорния, който служи като своеобразна „зала на славата“ на открито. Надя е застанала пред звездата на любимия й велик актьор Teylor Holmes, изиграл над 100 роли в 50-годишната си кино и театрална кариера.

Тогава се питах – дали следващата цел на Надя не е киното? Може би, но в този момент Надя „гравитира“ между пустинята и небето, между водите на Персийския залив и супер модерния свят в Дубай, преплетени с родни, български песни и ритми.

До тук откъсът е от моята книга „Дунавци 2015-2017“. От една година Надя и съпругът й Мартин живеят в Канада. Ето какво написа тя преди минути: „Единственото нещо, което е константно в тоя живот, е промяната (и оная с косата, ма нея нема да я коментирам сега). Та, не се страхувайте да променяте нещо… всичко, най-вече себе си… И те така те!“ – завършекът е по видински…

Снимки: личен архив Надя Шишенска

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!