Винетките от „Връшка чука“ до Кула

На граничен пункт „Връшка чука“ в посока от Сърбия към България, има автомат за винетки, от който може да се закупят такава само с карта. Най-близкото място, на което може да се заплати пътната такса, е бензиностанция до Кула, в посока Видин. Разстоянието се изминава за около десетина минути. Но и на тази къса отсечка ТОЛ системата те „улавя“ и прилага съответната глоба. Въпреки че шофьорите, които нямат карти и които не са купили онлайн винетка, просто нямат алтернатива.

На мое запитване по този повод в Агенция „Пътна инфраструктура“, ми беше отговорено следното: „ Съгласно чл.139, ал.6 от ЗДвП, водачът на превозното средство е длъжен преди движение по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, да заплати таксата по чл. 10, ал.1, т.1 от Закона за пътищата в случаите, когато такава е дължима според категорията на пътното транспортно средство.

Посочената разпоредба ясно указва, че дължимата винетна такса следва да бъде заплатена, като едва при нейното заплащане водачите и ползвателите имат право да използват платен пътен участък. Използването на пътен участък, за който е дължима пътна такса, а такава не е заплатена, представлява административно нарушение.

Националното ТОЛ управление няма практика да осигурява гратисен маршрут до първия пункт, осигуряващ плащане в брой. Предоставена е възможност да бъде издадена електронна винетка чрез електронната страница, мобилното приложение и терминалите за самообслужване.“ Отговорът е подписан от д-р Георги Темелков, Директор НТУ.

С други думи, ако шофьорите се движат без винетки от ГКПП „Връшка чука“ до където и да е наблизо, за да си купят винетка, дължат глоба. Но може би АПИ ще помисли дали не може да предостави и винетки, платени в брой, на самия граничен пункт…

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!