Областният управител на Видин назначи временно изпълняващи длъжността кметове на три общини и дванадесет кметства

Областният управител Иво Атанасов, на основание чл. 42, ал. 10 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, назначи временно изпълняващи длъжността кмет на общините Видин, Макреш и Чупрене, и на още дванадесет кметства в област Видин.

До назначенията се е стигнало, след като общинските съвети във Видин, Макреш и Чупрене не са взели решение, в срок до 20 октомври 2023 г., за временно изпълняващ длъжността кмет за съответните общини и населени места.

Назначените от областния управител на Видин са: Юлиян Петров – назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на община Видин; Тихомир Георгиев – назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на община Макреш; Сашко Андрейнски – назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на община Чупрене; Бойко Иванов – назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство гр. Дунавци, община Видин; Елена Ванкова – назначена за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Антимово, община Видин; Андреа Андреева – назначена за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Бела Рада, община Видин; Мирослав Тодоров – назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Буковец, община Видин; Таня Иванова – назначена за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Гомотарци, община Видин; Елка Лукова – назначена за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Горни Лом, община Чупрене; Борис Димитров – назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Градец, община Видин; Диляна Стоянова – назначена за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Иново, община Видин; Валери Николов – назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на с. Капитановци, община Видин; Чико Кирков – назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Новоселци, община Видин; Деян Йорданов – назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Покрайна, община Видин; Йорданка Петрова – назначена за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Сланотрън, община Видин.

„Бъдете разумни, уважавайте всеки един човек в населените места, защото изборите ще отминат и вие достойно трябва да продължите да гледате хората в очите“, отбеляза Атанасов при връчването на заповедите за назначаване на временно изпълняващите длъжността кмет. Областният управител изтъкна, че основната задача на новоназначените временни кметове е да осигурят спокойна обстановка за провеждането на прозрачни и честни местни избори, в които хората да гласуват по съвест, а не под натиск.

„Решението за назначенията е мое“, заяви Иво Атанасов и допълни, че в Областна администрация Видин има постъпили множество сигнали за осъществяване на натиск върху работещите и в общинските дружества. Целта е да се предотвратят тези порочни практики и хората сами да направят своя информиран избор за предстоящия вот.

Областният управител благодари на новоназначените временни кметове за смелостта и отговорността, която проявяват в този труден момент и изрази готовност за съдействие в рамките на предоставените му правомощия.

Съгласно разпоредбата на чл. 42, ал. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация „Когато кмет на община, кмет на район или кмет на кметство са регистрирани като кандидати за общински съветници или кметове, в 7-дневен срок преди края на мандата общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет на общината, кмет на района или кмет на кметството за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет“.

Общинските съвети във Видин, Макреш и Чупрене е следвало да изпълнят правомощията си по посочената законова разпоредба и в определения 7-дневен срок преди края на мандата (не по-късно от 20 октомври 2023 г.) да изберат временно изпълняващи длъжността кметове в горецитираните населени места и общини. Към 21 октомври 2023 г. това не е направено, респ. областният управител назначава временно изпълняващи длъжността кметове, които ще работят до полагане на клетва на новоизбраните кметове.

Временно изпълняващите длъжността кметове встъпват в правомощията си считано от 27 октомври 2023 г., съгласно получени разяснения от Централната избирателна комисия (от 12 септември 2023 г.), изпратени на вниманието на всички кметове, председатели на общински съвети и областни управители, „Общинският съвет не по-късно от 20 октомври 2023 г. – седем дни преди края на мандата, следва да избере временно изпълняващ длъжността кмет на община, район или кметство за времето от края на мандата – 27 октомври 2023 г., до полагане на клетва от новоизбрания кмет. Това може да бъде и същото лице, изпълнявало длъжността в периода, в който действащия кмет – кандидат за нов мандат е в отпуск“.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!