Национална научна конференция в Белоградчик

Исторически музей – Белоградчик е домакин на Национална научна конференция „От ръка на ръка. Обменът от миналото до днес”, която обединява изследователи от различни части на страната, съобщиха от Пресслужбата на община Белоградчик. Конференцията се организира в партньорство с Центъра за етнология и културна антропология към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. В нея ще вземат участие над 20 български учени в областта на етнологията, археологията и културната антропология. Конференцията продължава до 12-ти ноември и е разделена на четири панела.

Конференцията беше открита от Боян Минков – кмет на Община Белоградчик, Ивайло Крумов – директор на Исторически музей – Белоградчик, гл. ас. д-р Светлана Антова – етнолог, главен асистент в ИЕФЕМ-БАН и професор д.н.к. Маргарита Карамихова – доктор хонорис кауза на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

В своето приветствено слово Боян Минков сподели, че етнологията, археологията и културната антропология са важна част от наследството и бъдещето на града. Той допълни: „Тук всеки камък е пропит с история, всяка къща има богати традиции и всеки местен жител е пазител на изконни български ценности. Смятам, че сътрудничеството между Исторически музей – Белоградчик и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ е доказателство, че там, където има буден дух, могат да се случват и хубави неща, които да обогатяват културния ни живот.“ Минков изказа специалните си благодарности на организаторите на конференцията и пожела на всички присъстващи ползотворни дискусии.

Професор д.н.к. Маргарита Карамихова се обърна към присъстващите с думите: “За всички нас е невероятно удоволствие да бъдем заедно. Всички ние сме събрани от идеята, че най-ценното нещо, с което разполагаме сте вие – хората от следващата генерация. Това означава, че си вършим добре работата.“

Програмата на Национална научна конференция ще завърши на 12 ноември (неделя) с посещение на Художествената галерия „Вълчо Вълчев“, Историческия музей – Белоградчик, Джамията „Хаджи Хюсеин“ и Крепостта „Калето“.

Снимки: Пресслужба община Белоградчик

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!