Богоявленският водосвет във Видин 2024

Деветима млади смелчаци скочиха във водите на Дунав, за да хванат Светия кръст. Най-бърз плувец се оказа 18-годишният Кристиян Иларионов Дочев от Видин, ученик от 12 клас в Математическата гимназия в града. Той скача за четвърти път на Богоявление, а преди две години също хваща Кръста в река Видбол, която е десен приток на река Дунав и тече през село Синаговци. Днес Кристиян получи златно кръстче от НВП Митрополит Даниил и парична сума от Общината.


Големият християнски празник Богоявление започна с тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ в града. Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил в съслужение със свещеници. Литийно шествие от храм „Св. Димитър“ и храм „Св. Николай Чудотворец“ по Крайдунавския парк отведе хората до крепостта „Баба Вида“. Там беше извършен Велик Водосвет, освещаване на водите на река Дунав и водното естество, спускане на Светия Кръст в река Дунав, за който се надпреварваха деветима души. Стотици бяха гражданите и гостите на Видин, дошли да видят християнския ритуал.



Гости на православния празник бяха: Иво Атанасов – областен управител; Ани Арутюнян – зам.-областен управител; Борислава Борисова – зам.-кмет, Емилиян Енчев – Секретар и др.

Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден). Първоначално е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Исторически, в различните християнски традиции, празникът е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово и днес различните християнски деноминации го празнуват различно).

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането му се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Така се обновява светената вода в храмовете и от нея всеки си носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!