Големият словашки фотограф Алън Хиза засне Богоявление във Видин

С уникален дървен фотоапарат Deardorff и по технология от преди повече от сто години, документалният фотограф Alan Hyza (Алън Хиза) (1964) запечати Богоявленския водосвет и хващането на Светия кръст в река Дунав във Видин. Повод за пристигането му в града, заедно с неговата асистентка Marta Foidesova (Марта Фойдесова), е новият му проект за събития в държавите покрай Дунав от извора до делтата на реката.

Алън Хиза живее в Братислава. Издал е единайсет книги с фотографии и е носител на няколко местни и чуждестранни награди. През 2009 г. Централноевропейският дом на фотографията в Братислава награди книгата му „Мисия“ с наградата Egon Erwin Kisch, като същевременно го номинира за Фотограф на годината. Хиза пътува в различни краища на света, като „запечатва“ всичко онова, което според него е уникално и типично само за онова място.

В началото Alan Hyza се заема да проследи белезите от миналото на Словакия. Той записва ехото от времената, материализирани в кадрите на древни малки църкви и места за последна почивка. Като играят със светлина или композиции, замъците и замъците, както и базиликите, църквите, кулите и параклисите от всеки регион на Словакия дават доказателства за историята и крехката красота на страната.

Правенето на снимки с дървен фотоапарат Deardorff е изживяване за A. Hyza. Те произвеждат тези големи дървени „инструменти“ от махагон до 1989 г., когато компанията обявява фалит и спира производството. След разпадането си, марката преминава през различни собственици, но никой от тях не успява да възроди компанията и да започне масово производство на фотоапарати. И до днес се правят само по поръчка. Дървените части са изработени от хондураски махагон с месингови и алуминиеви части.

Алън Хиза също прави снимки с този уникален фотоапарат, за който споделя: „Наследих го от приятел, който си го поръча, но дори нямаше време да му се наслади, защото почина. Дойде ми чисто нов… Дървото се държи различно през всеки сезон. Във влагата се борави по един начин, в жегата – по друг. Това е живо същество…“ Не е лесно с такава техника. Не само защото е тежък. Общо той носи със себе си до 30 килограма за фотосесии. Големи куфари с плаки, масивен статив…

Чест за Видин е, че остава „спомен“ в следващата книга на големия фотограф Alan Hyza.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!