Има ли риск от заразяване с морбили във Видинско

Ани Арутюнян, зам.-областен правител на Видин, разговаря днес с Директора на здравната инспекция д-р Венцислав Владински и с д-р Пепа Цветанова – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“, съобщиха от Пресцентъра на Областна администрация. Срещата бе инициирана по повод епидемията от дребна шарка в Съседна Румъния и възможността от евентуално пренасяне на заразата в страната и видинския регион.

Д-р Цветанова информира заместник областния управител, че до тях от Министерството на здравеопазването има изпратени писма с препоръки и информация за деца с пропуски в имунизациите през годините, които данни са получили и общопрактикуващите лекари в региона. Сега се обработват цифрите за миналата година, а за 2022 г., във Видинско обхватът на ваксинираните 13-месечни бебета е 93 % ( над средният за страната).

По думите на представителите на РЗИ, в момента няма повод за притеснение, но се очаква да стане готов резултатът на 4-годишно дете, което е имунизирано с тривалентната ваксина и има съмнения за болестта.

От здравната инспекция във Видин заявиха още, че непосредствено преди началото на пандемията от COVID-19, през месеците януари и февруари 2020 г., случаите на морбили в областта са били едва 10-12. За миналата година са регистрирани 3 –ма пациенти с хепатит С.

Заместник областният управител изрази загриженост към важността на проблема. Ани Арутюнян предложи пълно съдействие от страна на областната държавна администрация в случай на извънредна имунизационна кампания, а при усложняване на ситуацията Областният кризисен щаб за оценка на риска има готовност да заседава и да приеме съответните решения.

Снимка: Пресцентър Областна администрация

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!