МВР – Видин се отчете

Ден след посещението на заместник-главният секретар на МВР – Главен комисар Димитър Кангалджиев на годишния отчет-анализ на ОДМВР-Видин, ръководството на Дирекцията представи пред журналисти данни от анализа и изведе акцентите в дейността за настоящата година, съобщиха от Пресцентъра на МВР в града.

За 2023 г. ОДМВР-Видин отчита спад на регистрираните престъпления с 4.7% и ниво на разкриваемост с 0.5 пункта повече в сравнение с предходната година, съобщи на брифинг директорът старши комисар Петър Коцин.

1216 са регистрираните престъпления, разкрити от тях – 618 (50.08% от общо регистрираните). Едно убийство е извършено през м.г., авторите на престъплението са разкрити. Броят на грабежите бележи устойчивост, но с по-висока разкриваемост – извършени са 11, колкото и през предходната година. Разкриваемостта при този вид престъпления е в размер на 54.6% (с 9.1 пункта по-високо от 2022 г.), става ясно още от анализа на дирекцията.

При кражбите, които традиционно през годините заемаха съществен дял в структурата на криминалната престъпност в региона, също се отчита спад – с 5.6%. 301 са регистрирани за годината, а разкриваемостта им е увеличена с 4.9 пункта. Осезаемо намаление бележат домовите и взломните кражби – съответно с 29.5% и 25.8%.

Реализирани телефонни измами в област Видин през годината няма, както и през предходната 2022 г.

По линия на домашното насилие са регистрирани 21 случая (12 телесни повреди, седем случая на отправени закани и двe неизпълнения на съдебни разпореждания за защита).

Старши комисар Петър Коцин обобщи и приоритетите за дейността през 2024 г. Той подчерта, че усилията на местната полиция за пресичане на уличното наркоразпространение ще бъдат максимално активизирани. Ще продължи и активната контролна дейност на пътните полицаи и униформените служители с правомощия по ЗДвП с цел подобряване на обстановката по безопасност на движението.

Във фокуса на вниманието и през текущата година остават малките и отдалечени населени места, провеждането на специализирани полицейски операции с екипи на жандармерията продължава. Целта е противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, гарантиране на спокойствието и сигурността на хората. Мобилните групи на областната дирекция ще посещават населените места без постоянно полицейско присъствие, в тях и началниците на трите районни управления имат приемни дни (оповестяването на приема е чрез кметовете и кметските наместници). Много е важно жителите на малките населени места да имат възможности за пряк контакт с полицаите, обясни заместник-директорът комисар Мирослав Милков.

Вчера заместник-главният секретар на МВР – Главен комисар Димитър Кангалджиев присъства на годишния отчет-анализ на ОДМВР-Видин и обсъди със състава отчета за дейността на териториалната структура през 2023 г. и изведе приоритетите в работата през текущата година. Той благодари на служителите за труда и усилията им през миналата година и постави добра оценка на постигнатите резултати.

Похвално е, че в региона няма тежки криминални престъпления, а малкото регистрирани са разкрити. Полицейската статистика обаче не е най-важна, важна е оценката на обществото за полицейската работа, подчерта заместник–главният секретар. Във фокуса на вниманието той постави заложените от ръководството на МВР акценти по различните направления на дейност и изведе очакванията към дирекцията за ефективно противодействие на наркоразпространението и активизиране на работата по линия на икономическата престъпност. Обърнете внимание както на превенцията, така и на прецизните действия по всеки един сигнал за домашно насилие, подчерта главен комисар Кангалджиев.

Специално внимание обърна и на процеса на обучение на униформения състав, сериозните дефицити в него трябва да бъдат компенсирани с постоянство и без формализиране.

В хода на работния формат бе коментирана и сложната ситуация с пътнотранспортния травматизъм в региона – включително и заради интензивния тежкотоварен трафик в посока ГКПП Дунав мост Видин – Калафат. С оглед на обстановката, той препоръча на служителите да продължават активната си контролна дейност, да сигнализират и ангажират всички институции с компетентности по линия на безопасността на движението.

Гости на отчета бяха: областният управител Иво Атанасов, заместник-кметът на града Борислава Борисова, председателят на Окръжен съд Илия Илиев, административните ръководители на Окръжна и на Районна прокуратура – Ваня Ненкова и Илияна Целова. В рамките на дискусията те коментираха различни аспекти на съвместната работа с ОДМВР-Видин и поставиха висока оценка на постигнатото междуинституционално взаимодействие в областта.

Снимки: Пресцентър МВР – Видин и Пресцентър Областна управа

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!