На патронен празник – в Клисурския манастир

Осмоскласниците на Математическата гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин отбелязаха своя празник на 16 февруари, когато, преди 152 години, е избран Видинският митрополит Антим за Първи Български Екзарх на извоювалата с народно и църковно усилие самостоятелност Българска православна църква, съобщиха от училището.

По повод на патронния празник на Видинската математическа гимназия, по идея на класния ръководител на 8в клас и с подкрепата на ръководството на гимназията, Училищното настоятелство организира една запомняща се учебна екскурзия до Клисурския манастир. Учениците, заедно със своите ръководители Лиляна Цанова и Росен Ракаджиев се преклониха с почит в мавзолея на Екзарха във Видин и отпътуваха за южните предели на Видинска епархия, за да посетят Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“. Тази светиня е въздигната от пепелищата на забравата с насърчението и благословението на Екзарх Антим като Видински митрополит и скъпо пази спомена за това велико дело.

В светата Обител математиците бяха посрещнати от Архимандрит Антим – Протосингел на Видинска св. митрополия. Любезният домакин с радост посрещна учениците в манастирския храм, където с беседа им представи древната история на мястото и тайнствено потопи слушателите си в духовната атмосфера на вярата, историята и величието, завещани ни от първойерарха на Самостойната Българска църква – Екзарх Антим Първи.

Любознателните ученици посетиха манастирския музей, съхраняващ драгоценни реликви и лични богослужебни атрибути на Екзарха, включващи: Архиерейски одеяния, Екзархийска корона, архипастирски жезъл, водосветен кръст и други.

На учениците бе оказан традиционният за манастирите прием в игуменарницата, където с взаимно събеседване бяха допълнени познанията на учениците за величавата личност на техния патрон – Антим Първи Български Екзарх.

Снимки: Росен Ракаджиев

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!