151 години от обесването на Васил Левски

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски, е български национален герой, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от турско робство. Пътува по страната и създава революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

Всяка година на 19 февруари гражданите на Видин отдават своята почит на Апостола пред неговия бюст паметник пред едноименното училище, сега детска градина. И всяка година група деца, облечени като четници, пеят и рецитират за Дякона:

2 DSCN9790.mp4

Години наред този мъж пристъпваше последен, свил малко букетче от кокичета и чемшир, привързани с червен конец. Коленичеше, прекръстваше се и се покланяше на Апостола. Чистосърдечно, от цялата си душа… Никола Караджов.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!