Среща с думите в Клисурския манастир

Четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово се проведе днес в Клисурския манастир. Събитието е под патронажа на г-н Илиян Бърсанов – кмет на Община Брегово и със съдействие на Видинска света митрополия.

Учениците разгледаха музея на действащия девически православен манастир „Св. св. Кирил и Методий“, където видяха старопечатни книги и чуха историята за създаването му през 13-ти век от цар Иван Асен, за многократното му опожаряване, разрушаване и наново съграждане от християнското население.

През Възраждането манастирът е възстановен от йеромонах Антим от Берковица. През 1869 г. той построява магерницата, а след това параклиса „Свети Никола“ и аязмото. От 1887 до 1890 г. е съградена и църквата „Св. равноапостоли Кирил и Методий“:


Урокът „Среща с думите“ продължи в църквата на манастира, където децата казаха молитвата „Отче наш“ с директорката на училището Илияна Кръстева и се запознаха с основните части на християнския храм – олтар, основна част (наос) и притвор:


От 2002 г. манастирът отново се оглавява от монах с името Антим. По примера на първия игумен, той успява да събере монашеско братство и светата обител наново духовно се възражда. През 2008 г. тя получава статут на женски манастир, който днес се обитава от десет монахини с духовен наставник – архимандрит Антим:


В съвременната класна стая, спомен за основаваното първо в околността килийно училище през 19-ти век, продължи урокът „Среща с буквите“. Децата от първи клас, подготвени от своя класен ръководител Стефан Георгиев, изпяха песента „Аз съм българче“, рецитираха стихчета, а архимандрит Антим накратко разказа за старата и нова ера – преди и след раждането на Христос. Той направи и нагледен паралел между глаголицата и българската азбука, а проф. Венелин Терзиев обясни на децата колко важна е писмеността, тъй като тя запазва мислите на хората, въпреки че речта спомага за общуването помежду ни:



Урокът завърши със специалното участие на писателя Тони Теллалов, автор на приказните истории за „Дугулите и вълшебното листо“. Той разказа на децата за своите герои – зелени, жълти, сини и червени дугулита и подари на първокласниците по една книжка-игра, в която част от думите имат фантастичен смисъл:


В прекрасната градина на манастира, засадена с магнолии, клематис, вечнозелени дървета и храсти, децата се позабавляваха, след като похапнаха вкусни мекици, приготвени от любезните монахини:



За благодарност деца от училището изпълниха няколко танца:

Един своеобразен урок с пътешествие в света на думите и тяхното значение, който със сигурност ще бъде запомнен от децата.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!