Вторник, 12 Ноември 2019
 

Преминаването по Дунав мост Видин-Калафат се случи, 24.10.2012

    „Два месеца предсрочно, преминаването по Дунав мост Видин-Калафат се случи” – заяви при днешната си визита на втория мост над Дунав Йоханес Хаан, европейски комисар за регионална политика – и допълни, че „построяването на този мост е силен сигнал към Европа от най-младите й страни-членки.”
   Г-н Хаан, придружаван от премиерите на България и Румъния, преминаха пеша, за да инспектират присъединеното вече трансгранично пътно и железопътно съоръжание. 
    „Това е един от важните проекти, които Брюксел толерира” – сподели българският министър-председател Бойко Борисов.
   Премиерът на Румъния Виктор-Виорел Понта, както и останалите гости,  специално благодариха  на Строителя – FCC Construccion за свършеното по Проекта.
   Официалните лица и придружаващите ги делегации бяха посрещнати от Н. Пр. Хосе Луис Тапия, посланик на Кралство Испания у нас, от Хосе Майор – президент на FCC Construccion и миниджърския екип на Проекта от страна на Изпълнителя.
    Технологично мостовата конструкция е изградена по метода на конзолния монтаж, което се прави за първи път в България в съчетание с ванти.
   300 сегмента с ширина 2,15 м и тегло към 120 т изграждат мостовата конструкция в неплавателния участък на реката и 162 по-големи сегменти с ширина 4,18 м и тегло към 250 т – в плавателния канал на Дунав. Всички те са изработени в технологичната база на FCC Construccion, разположена в Безмитна зона – Видин.
   Мостът има три обособени части – конструкция в неплавателния участък на реката с отвори 80 м, конструкция в плавателния й участък с отвори до 180 м и железопътна естакада с отвори 40 м, като общата им дължина е 1791 м.
   Под връхната конструкция на моста в неплавателния участък на Дунав са изградени осем стълба с височина от 3 до 20 метра – в зависимост от терена и наклона на самия мост. Под всеки от тези стълбове са излети по 7 пилота с диаметър 2 м, на дълбочина до 60 метра.
   В плавателния участък на реката са издигнати четири стълба с височина от 39 до 45 м. Под всеки от тях са излети по 24 пилота с диаметър 2 м на дълбочина до 80 метра.
   До окончателното свързване на моста между българския и румънския бряг остава само да се излеят на място замонолитващите връзки след прецизни геодезически замервания.
   Продължава изграждането на подходните насипи към моста и на преходната конструкция от жп естакадата към моста.

 
EU
44199