Архитектът, който рисува България

Втора поредна изложба подреди днес във Видин известният български архитект и художник Белин Моллов. Експозицията „Архитектурното наследство на Видин и областта“, която предизвиква искрен интерес на обществеността в града, може да бъде разгледана в Културен център „Жул Паскин“. Картините са на емблематични сгради от Видин и някои други градове, вкл. сгради на синагоги – действащи или – не.

Придружаващи арх. Моллов бяха доц. Йосиф Аврамов и проф. Вили Лилков. В присъствието на: д-р Цветан Ценков – кмет на Община Видин; Михаил Миков – бивш председател на Народното събрание; граждани.

Изложбата беше открита от доц. Аврамов:

Д-р Ценков благодари на архитект Моллов за предпочитанията му да рисува Видин и спомена част от важните неща, случили се в града назад във времето и в днешни дни:

Проф. Лилков сподели свои мисли за творчеството на арх. Моллов, „вникнал в душата на сградите“:

„Причината, поради която изучавах архитектура и след това работех 50 години като архитект и градоустройство, е защото я обичах и все още обичам да рисувам. По принцип аз не съм художник – аз съм архитект, който рисува.“ Какво разказа Белин Моллов за своите картини:


Белин Моллов е роден в Русе 1946 г. Завършил е магистър-архитект, градостроител през 1969 г. в София. Има над 50-годишен опит в областта на пространственото планиране и градското развитие. Неговите рисунки на акварел са в духа на българската архитектура. Арх. Моллов е художник и активен член на „Клуб на архитекти – художници“ и редовно участва в общите изложби. Има повече от 10 самостоятелни изложби в София и други градове в България. Една от тях „Европейски столици“, организирана през 2006 г., беше посветена на присъединяването на България към ЕС.

Експозицията в Културния център може да бъде разгледана до 15.05.2024 г.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!