Дарение от Швейцария за Община Видин

Хуманитарната помощ се реализира благодарение на проф. Валентин Джонов със съдействието на Българското посолство в Швейцария, чрез БЧК, съобщиха от Пресцентъра на Община Видин. Дарението съдържа машини, офис обзавеждане, дрехи, болнични легла, медицински консумативи и др. Роденият във Видин проф. Валентин Джонов, който от години живее в Швейцария, не спира да помага, както на родния си град, така и на своята родина. Проф. Джонов подчерта, че организацията по изпращане и получаване на подобно международно дарение никак не е лесна и изказа признателност към Община Видин и областната организация на БЧК за професионалната работа, благодарение на която целият процес е протекъл безпроблемно.

В базата на общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ кметът д-р Цветан Ценков и проф. Джонов показаха дарената техниката – верижен багер, мотоблок с ремарке, трактор с челна товарачна уредба, тракторна косачка, както и 18-местен пътнически бус, който бе получен само преди дни и ще може да се ползва от спортни клубове, културни институти и читалища.

Дарението от проф. Джонов включва също офис оборудване и обзавеждане – над 230 заседателни и работни маси, над 430 бр. офис шкафове, над 220 бр. офис столове, както и 70 бр. монитори, 35 флипчарта, близо 250 кашона с дрехи и др., които в момента се съхраняват в складове. С част от мебелите ще се обнови обзавеждането в кабинетите в общинската администрация, което не е подменяно от десетилетия; други ще бъдат предоставени на кметства, училища, детски градини и на други места, където има нужда, обясни д-р Ценков. „Почти цялото обзавеждане в Община Видин е на повече от 70 години и доста мебели са силно амортизирани. След като тази есен по проект за енергийна ефективност стартира ремонтът на сградата на Общината и тя придобие модерна визия, ефектът ще се допълни и от новите мебели“, подчерта кметът. Той допълни, че проф. Джонов е обещал да съдейства общинската администрация да получи и компютри.

„Благодаря на проф. Джонов, който от дълго време е мой приятел, за всички усилия, които полага, за да подкрепя Община Видин. След като бях избран за кмет, го помолих през комуналните служби на Швейцария да ни помогне с техника. Знаете отколешното желание на видинчани да си имаме собствено предприятие по чистота и озеленяване, което вече е факт – с решение на Общинския съвет от 1 януари 2021 година Общината сама се грижи за зелените площи, за чистотата в града и в останалите населени места. Ефектът е осезаем и нашите съграждани се радват на резултатите“, заяви видинският кмет.

От своя страна проф. Джонов изрази задоволството си, че дарената техника се използва интензивно. И увери, че и занапред ще помага на Община Видин, като отбеляза, че не е сам в тези усилия, а работи с различни организации в Швейцария, една от които е „Малтийският орден“. „Изисква време, изисква усилия, но си заслужава. С удоволствие го правя, инвестирам време в тази дейност и се радвам, че предоставената помощ намира добър прием“, посочи той.

Заместник-кметът Борислава Борисова припомни, че в края на 2019 година нуждаещи се жители на Община Видин получиха пакети с дрехи и спално бельо.

Дарението, което получи болницата във Видин, включва 40 болнични легла, както и матраци, шкафчета и 150 кашона с консумативи, работно облекло, завивки и други. Заместник-директорът на видинската болница д-р Богдан Томов благодари от името на ръководството на лечебното заведение за тази подкрепа, която ще бъде от голяма полза. От МБАЛ „Света Петка“ представиха на проф. Джонов и списък с медицинска апаратура, от която видинската болница се нуждае, за да се повиши още повече качеството на предоставяните здрави услуги.

Проф. Джонов разказа, че с вълнение идва отново в болницата, където е бил стажант като млад лекар. „За мен е голямо удоволствие да бъде отново тук и да помогна с каквото мога на тази болница“, заяви съгражданинът ни. Той обясни, че помага на много болници в България, но пое ангажимент да бъде предоставена с приоритет подкрепата, нужна на МБАЛ „Света Петка“.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!