Поетът Ненчо Славчев и новата му книга

В Народно читалище “Цвят 1870” тази вечер се събраха творци, граждани от Видин и гости, за да присъстват на представянето на новата книга на поета Ненчо Славчев „Повикани от светлина“.

С участието на: Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Петър Андасаров – редактор на стихосбирката и поета Атанас Звездинов, представители на Видинското дружество на писателите, литературен клуб „Иван Деспотов“ и композитора Красимир Михайлов, се получи една чудесна вечер, посветена на творчеството на Ненчо и на поезията въобще. Два часа поезия, музика и радост в душите на присъстващите.

„Денят пак ще склопи очите на здрача,

чичопеят е тук, но го няма ковача.

И твойте хора отдавна ги няма,

стопиха се сякаш в земята голяма…

А дворът прошепна: Нали те дочаках.

На прага приседнах и тихо заплаках.“

Както е написал редакторът на стихосбирката П. Андасаров за книгата „…тя е осъзната реалност, философско обобщение на изтеклото време, в което сме се родили, пътували към далечини и към себе си…“

Всички стихотворения от книгата на Ненчо Славчев са пропити с любов към българската земя, към семейстото и родината, към любимата…Негова е идеята за провеждането на единствената в България Поетична обсерватория в Белоградчик, вече 42 години. Мил спомен на Ненчо беше представянето на първата му стихосбирка в салона на кино „Цвят“, пред претъпката зала, а на първия ред – Кмета, Митрополита…

Гостите от София споделиха свои мисли за поезията на Ненчо, спомени за Видин и неговите известни литературни творци – Андрей Андреев, Лъчезар Еленков, Петър Хаджипетров, Йордан Зимин, Любомир Качков, Пантелей и Владимир Зареви и др.

Боян Ангелов каза, че местата, доставяли му особена радост и спокойствие, са Смолян и Видин. И не без гордост припомни, че покойният митрополит Дометиан е бил и сегашният митрополит Даниил е в редакционната колегия на списание „Читалище“, което Съюзът на българските писатели издава вече 152 години!

От Съюза на българските писатели на Ненчо Славчев беше връчен плакет за 75-та му годишнина и цялостното му творчество.

Вечерта беше изпълнена с много цветя, усмивки, ръкопляскания, спомени, радост и чудесните песни на Краси Михайлов.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!