Раваница манастир и св. Ромил Бдински

Група миряни от Видинска епархия, водени от отец Ставри, посетиха три манастира в съседна Сърбия, разположени недалеч от град Зайчар.


В манастир Раваница е живял последните си години св. Ромил Бдински, където и починал на 16 януари 1375 година. Светецът е роден във Бдин/Видин от майка българка и баща грък. Той дълго време е пребивавал в Атонска св. Гора, гдето в местността Мелания се подвизавал много време и събрал монашеско братство. Днес манастирът е женски.

Манастирът е разположен в едноименната местност на река Раваница, близо до Чуприя – много красиво и поддържано място. Основан през 1375 г. от Лазар Хребелянович. Построен между 1375 и 1377 г., Раваница е известен като Княз Лазар дарение, където е погребан след смъртта му в Косовска битка. Оттогава Раваница е дестинация за поклонници и важен център на културни дейности. Само в деня на нашето посещение, в промеждутък от час и половина, прииждащите гости бяха над двеста, вкл. много деца.

Манастирът е нападнат и повреден от Османските турци през 1386, 1398 и 1436 година. В голямата война след втора обсада на Виена редица монаси са убити. Останалите, бягайки от турската офанзива през 1690 г., взели мощите на канонизирания княз Лазар и се оттеглили пред нападението на османците през 1690.

Едва през 1717 г. единственият оцелял сред монасите, учителят Стефан, се върнал в Раваница, където намерил манастира ограбен и пуст. С помощта на местните жители той го възстановява и построява нов притвор. Манастирът е претърпял многократни нападения и по време на Сръбска революция.

По време на Втората световна война германците още веднъж нарушават и повреждат манастира и задържат, измъчват и убиват неговия архимандрит Макарие на 24 февруари 1943 г. (по Уикипедия)

Манастир Раваница е обявен за паметник на културата с изключително значение и е защитен от Република Сърбия.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!