Новият началник на Щаба на Военноморските сили – от Видин

Капитан l ранг Ваньо Мусински, доскорошен заместник командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби на Военноморските сили на Република България, вече е началник на Щаба на ВМС.

Роден във Видин през 1971 година, от 1989 се установява във Варна, където живее и сега. Бивш командир на фрегата и командир на корабен дивизион. Завършил Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“- Варна, Военна академия „Георги С. Раковски“ – София и Военноморски команден колеж на САЩ в Ню Порт, щата Роуд Айлънд.

Публикувам част от интервюто с кап. Мусински, поместено в моята книга „Видин – пристанище на история“:

– Г-н Мусински, роден сте до вода, живеете до вода. Какво е нейното значение за хората?

– Още първите наши предци, които са населявали Европа, са оценили значението на големите реки и като транспортни пътища, освен като прехрана. Знаете, че за един товар, който се дърпа с колела (каруца), се влагат 15 пъти повече усилия, в сравнение с това да се дърпа по вода. Още в Римската империя, първото глобално общество, е имало система за колективна сигурност. Т.е. тази система е възпрепятствала възможността страните да воюват помежду си по някаква невоенна причина, защото има една дилема на сигурността – колкото повече една държава се въоръжава, толкова по-силна става тя, но и другите започват да се въоръжават и т. н. А в Римската империя невоенната причина народите да не воюват помежду си, е била тази, че те са били в една държава, поне за определен период от време, разбира се. Така че, създавайки мир в Европа със система за колективна сигурност, веднага след това в Римската империя идва търговията. За която цел е ползван и Дунав. Преди месец в Хърватия бяха открити римски лодки, идеално запазени, т. е. Дунав винаги е бил транспортна артерия за всички, които са населявали бреговете на реката. За съжаление, в българския участък на Дунав почти нищо не е съхранено. Всичко, което е запазено, е от средата на ХІХ век. Дори нашата история на корабоплаването започва от 1935 година, когато е създадено Българското параходно дружество по Дунав.

Успех на новата длъжност, Капитан Мусински! И нека има мир!

Снимка: Личен архив кап. Мусински

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!