Стари печки за дръвчета

Десетки доброволци се включиха в кампанията на Община Видин за засаждане на дръвчета, съобщиха от Пресцентъра на институцията. Старт на инициативата, която се проведе в парк „Владикина бахча“, даде кметът на Общината д-р Цветан Ценков. Заедно с него бяха и заместник-кметовете Борислава Борисова и Светослав Скорчев.

„На финала сме на реализацията на един европейски проект, от който над 3000 семейства, които подмениха своите стари отоплителни уреди, виждат ефекта. И тъй като Видин е един от най-замърсените региони в България по климатични причини, този проект за подобряване качеството на атмосферния въздух даде огромен шанс на видинчани. С парите от предадените стари уреди ние закупихме дръвчета и това е първата такава инициатива може би в България“ – каза д-р Ценков.

Предварително записалите се за участие в кампанията наброяваха над 80 души. Доброволците бяха разделени на групи, които засаждаха в различни участъци на парка под ръководството на общински експерти. Необходимите инструменти и материали за работата бяха осигурени от Общината.

Общо 27 са новозасадените дръвчета, които ще обогатят зеленото пространство в един от любимите на видинчани паркове в града. Във „Владикина бахча“ не е извършвано залесяване от много години.

Със средствата, получени досега от предадените стари отоплителни уреди по проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух“, са закупени различни видове дръвчета (японска вишня, бреза, смърч, липа, червенолистен и кълбовиден шестил и др.), храсти за жив плет и паркова роза. Предвижда се да бъде закупен още посадъчен материал с парите от предаването на старите отоплителни устройства по проекта, а засаждането да продължи и на други места в парковите пространства на Видин.

Основната цел на кампанията, организирана от Общината, е видинските деца да се възпитават на любов, грижа и отговорност към природата.

Снимка: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!