От Инспектората за опазване на културното наследство направиха оглед на „Баба Вида“

Както писах на 23 август, над десет-дванайсет квадрата от западната стена на крепостта „Баба Вида“ се е срутила тогава, а вчера снимах ново срутване. В надстроената над нея част с червени тухлички също има срутване. Разрушената стена е от бустера от първоначалния градеж на – 9-10 век, уточни тогава Оля Миланова, археолог.

След направен оглед от инспектор Пламен Иванов – ръководител на ЦРП-Враца към Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, от негова страна са направени предписания към Община Видин за спешни аварийни ремонтни дейности, при спазване на разпоредбите на Закона за културното наследство, съобщиха от Областна администрация.

Регионалният исторически музей в града е изпратил днес писмо до министъра на културата, държавната и общинска администрация, в което уведомява за новото срутване. Ани Арутюнян, зам.-областен управител, се запозна на място с проблема, като изрази своята загриженост към последвалите разрушения по каменната зидария на бойната кула в емблематичната за Видин средновековна крепост. Областна администрация Видин поддържа eжедневни контакти със заместник – министъра на културата арх. Чавдар Георгиев във връзка с опазването на културните паметници в областта.

С Решение № 52/20.01.2017 г. на Министерски съвет управлението върху историческия обект е предоставено на местната управа за срок от 10 години с ангажимент да стопанисва имота. Областна администрация – Видин потвърждава готовността си да съдейства и подпомага Община Видин с цел запазване целостта на крепостта за идните поколения.

От Областна администрация припомнят, че на 24.08.2023 г. областният управител Иво Атанасов поиска информация от местната управа за изразходваните до момента средства от тяхна страна за поддръжка на Средновековната крепост, наличната техническа документация (инвестиционен проект, разрешение за строеж и др.), свързана с поддържане и опазване на недвижимата културна ценност в дългосрочен план, както и дали историческият символ на града „Баба Вида“ има направена застраховка. Крайният срок изтече, а в Областна администрация – Видин все още няма получен отговор.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!