Трудно доскучава в Административен съд

„Ден на отворени врати“ организира днес Административен съд – Видин в рамките на „Международния ден на правото да знам“. Към инициативата се присъединиха ученици от 12-те класове на ГПЧЕ„Йордан Радичков“, които имат интерес към обществените науки.

Съдия Антония Генадиева, председател на Административния съд в града, разказа накратко за основните дейности на институцията, като акцентира, че съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Гражданите и юридическите лица могат да обжалват всички административни актове, които ги засягат, освен изрично посочените със закон. Административните съдилища осъществяват контрол на първа инстанция за законност на актове и действия на административните органи. Като областен град, който се намира на две граници, тук често се гледат и дела с международен характер.

Съдия Николай Витков насочи вниманието на присъстващите ученици към работата на Административен съд, като им „обеща“, че никога няма да им доскучае, тъй като казусите са доста различни:

Съдия Росица Славчева, зам.-председател на АС – Видин, каза на учениците какво следва, ако шофират в нетрезво състояние или под влияние на наркотици:

Съдия Витков допълни, че дори наказание на ученик, наложено от директора, може да се обжалва в Съда. Той информира присъстващите, че за дрифтовете санкциите са фиксирани – 3000 лева глоба и една година лишаване от правоуправление. За шофиране след употреба на алкохол или дрога санкциите също са непроменяеми – 2000 лв глоба и две години лишаване от право за кормуване. Ако колата е лична, тя се конфискува, ако е чужда, се заплаща стойността й.

Провеждането на Дните на отворени врати е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов „Открито за съдебната власт“, с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, повишаване на правната култура на гражданите, и укрепване на доверието на обществото в българското правосъдие.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!