Подарък за миряните и „Св. Петка“ за празника

Четири години нямаше нормален достъп до църквата „Св. Петка“ във Видин, след като при ремонта на съседната й Математическа гимназия беше разширен двора на училището. Две години по-късно пък лятна буря събори липата, до която имаше тясна пътечка до храма. Дънерът още е там.

Днес строителни работници от Общината правеха алея до църквата, като подарък сякаш за 14 октомври, Петковден.

„Света Петка“ е една от най-старите църкви във Видин. Според надписа над входната врата, е изградена върху по-стари основи през 1634 г. Славянски надпис над входа, който е бил запазен в началото на 20 век, датирал нейния строеж през 1636 г. Той отбелязва, че изографисването на храма е станало с помощта на влашкия войвода Йоан Матей Басараба при видинския митрополит Софроний през 1646 г.

Бележитият български духовник Софроний Врачански е служил в „Св. Петка“ по време на принудителния си престой във Видин от 1800 до 1802 г.

В 1806 г. бившият еничар и местен владетел Осман Пазвантоглу затваря в църквата няколкостотин миряни и свещеници от Видин и околността, воглаве с владиката Калиник, и ги изколва пред олтара.

По силата на османския граничен закон от онова време, властите можели да конфискуват и приспособяват за отбранителни цели всички постройки в граничното укрепление. Поради близостта й до военни обекти, църквата била превърната във военен склад за въглища и била в това състояние няколко години преди Освобождението през 1878 г.

Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата. Обикновено на Петковден става и заплождането на домашните животни. Зимният Петковден не е само празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. На този ден жените раздават питки за здравето на животните. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта. В народните легенди светицата се смесва и с духа – покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия – пазителка на дома). На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!